Bittidopingia

Jokainen peliharrastuksena Nintendon NES:llä aloittanut on jossain vaiheessa erehtynyt koskemaan konsolin pahamaineisiin urheilupeleihin. Erityisesti Konamin Track & Field -pelisarja on jättänyt syviä arpia vanhemman polven pelikarpaasien sieluihin.

Koska teemana oli urheilu, pelinkehittäjät päättivät, että myös ruudun toisella puolella oli hikoiltava. Neliskanttisen pad-ohjaimen nappeja taottiin kuin heikkopäiset lajikattausten jokaisessa koitoksessa. Tämä ei toki ole mikään uusi ajatus, sillä jo kuuslankun vatkausorgioiksi generoituneet urheilupelit Decathlonin johdolla nyrjäyttivät monta rannetta ja pitivät joystick-valmistajat leivän syrjässä kiinni useita vuosia.

Nyt testipenkkiin päätyy vuonna 1989 NES:lle julkaistu Track & Field II, jonka parissa kirjaimellisesti vuodatettiin verta, hikeä ja kyyneleitä.

Pelin perusasetelma on helkkarin yksinkertainen. A-nappia rämpytetään voiman tai nopeuden kasvattamiseksi, kun taas B-painikkeella suoritetaan. Esimerkiksi estejuoksussa vauhtia kertyy näpyttelystä ja toisella painikkeella hypitään esteiden ylitse. Helppoa ja yksinkertaista.

Jos ohjainkapulaa piti käsissä niin kuin muissa peleissä, huippuajat jäivät pelkiksi haaveiksi, sillä tietokone vei rehellistä pelaajaa kuin litran mittaa. Kylän rikkaimmilla penskoilla oli urheilupelejä varten turbonapeilla varustetut erikoisohjaimet, mutta konsolin vakiopadillakin pärjäsi, kunhan hylkäsi perinteisen pelitavan. Tekoälyä ja pelimekaniikka pystyi jallittamaan, kunhan asioita ajatteli hieman matolaatikon ulkopuolelta.

Omassa kaveripiirissäni bittidoping keksittiin todella nopeasti. Näillä tempuilla kansainvälistä pikseliukkojen olympiakomiteaa sumutettiin minun nuoruudessani.

Nyrkki

Kovimmat jätkät puristivat kätensä nyrkkiin, asettivat padin lattiaa vasten ja vetelivät nelinkontin sormien toisilla nivelillä vauhtinappulaa, kun taas vasemman käden etusormi käskytti toista painiketta. Kohkauksessa hiki virtaa ja otsasuonet pullistuvat.

Menetelmä on tehokas, mutta sen varjopuolena ovat helposti syntyvät urheiluvammat. Yleensä jo kolmannessa koitoksessa nahka on lähtenyt nivelten päältä ja äitimuorilta pyydetään tippa linssissä hessulaastaria. Edes hanskat eivät auta. Tällä tyylillä pelatessa paikat hajoavat aivan takuuvarmasti.

Plektraote

Tämä kikka on päätynyt Wikipediaan asti. Se mainitaan Track & Field II:n pelitavan kuvauksessa. Metodi muistuttaa Nyrkkiä, mutta A-painikkeen päällä luistatellaan yhteen puristettua etusormea ja peukaloa.

Vammojen riski on huomattavasti pienempi, mutta nahka antautuu taatusti vähääkään pidemmissä pelisessioissa. Ammattilaiset sanovat, että kangasteippi sormenpäissä helpottaa elämää, mutta eipä tuota kukaan kertonut, kun olin kahdeksanvuotias.

Kynä

Urheiluvammojen välttämiseksi monet turvautuivat ennätystehtailussa kynään. Kirjoitusvälinettä vedeltiin vaakatasossa A-nappulan päältä. Kynällä urheilusuorituksiin sai reilusti vauhtia ja samalla sormet säästyivät kuritukselta.

Menetelmän varjopuolena tosin on sen aiheuttama kuormitus ohjaimelle. Olen hajottanut parista kapulasta A-painikkeen, kun olen innostunut urheilemaan kuulakärkikynän kanssa.

Kynä ei toimi lainkaan uusissa ohjaimissa, sillä niissä painikkeet ovat vielä sen verran koholla, ettei vetely pitkin padia onnistu. Jos laatikoista löytyy elinkaarensa ehtoopuolella oleva padivanhus, jossa nappulat olivat painuneet syvemmälle, kynällä saavutettiin melkoisia huippuaikoja.

Akkupora ja hammasharja

Sain vihiä tästä menetelmästä eräältä ystävältäni, mutta pääsin kokeilemaan kikkaa vasta nyt. Akkuporaan liitetty hammasharja on todellakin äärimmäisen tehokas työkalu Track & Field -ennätysten tehtailuun!

Porakikan käyttäminen vaatii tosin pientä harjoittelua, sillä vasemman käden sormet joutuvat koville, jos käpälää yrittää ujuttaa B-painikkeelle. Poran kanssa kannattaakin ensin hakea vauhtia ja sitten tintata hammasharjalla myös toista nappulaa.

Aitajuoksussa tämä kombo on aivan ylittämätön. Tietokoneen ohjastamat ukkelit jäävät kirjaimellisesti lähtötelineisiin, kun Hitachi pyörähtää käyntiin. Myös kädenväännössä pora osoittaa ylivertaisuutensa. Harmi vain, että pelimuoto on tarjolla vain kaksinpelissä. Jos kaverista haluaa vakavasti otettavan haastajan, myös akkuporia pitää ohjaimien tapaan olla kaksin kappalein.

Kädenvääntö on myös näppärä tapa testata, mikä akkuporamerkki on oikeasti se voittajan valinta. Onko Makita oikeasti maineensa veroinen työjuhta vai pystyykö huomattavasti halvempi Bosch samaan kuin kilpailija? Tässä olisi melkoinen markkinointi-idea poravalmistajille.

Kunpa olisin tämän tiennyt tämä akkuporakikan silloin lapsuudessani. Olisin säästynyt monilta vaivoilta.

 

Päivitys: lukijat kertovat

Jutun julkaisun jälkeen olen saanut liudan muitakin pelikikkoja Track & Fieldiin. En valitettavasti pääsiäiskiireiltäni pääse niitä testaamaan, mutta listaan ne muiden ihmeteltäväksi. Luovuuden puutteesta ei ainakaan nuoren polven bittiurheilijoita voi syyttää.

Suklaamunan yllätyspallo

Jos maaninen rämpytys tuhosi herkät sormet, apu löytyi karkkihyllystä. Etenkin pääsiäisen aikaan suklaamunan yllätyspallon pystyi valjastamaan hyötykäyttöön. Kun toisen puolikkaan veti peukalon päälle, rämpytystä pystyi jatkamaan ajasta ikuisuuteen. Tai ainakin siihen saakka, kunnes vanhemmat väänsivät pääkytimestä.

Lusikka

Tuttu syömäväline tuntuu olevan eräs suosituimmista huijauskeinoista. Kuperan pinnan ansiosta lusikkaa pystyy luistattamaan vauhdikkaasti painikkeiden päällä ja pitkä varsi takaa jämäkän otteen. Tarina ei tosin kerro, kannattaako pelivälineeksi napata kahvilusikka vai keiton syömiseen tarkoitettu kookkaampi versio.

Sytkäri

Tulentekoväline pelittää myös urheilupeleissä. Millä tahansa sytkärillä huipputuloksia ei kuitenkaan saavuteta, sillä ilmeisesti Coltin lyhyt ja leveä sytytin istuu parhaiten käteen. 

Sähköhammasharja

Tutkaimen avustajana toimiva Tero Kerttula paljastaa, että hän pelasi Track & Fieldinsä sähköhammasharjalla. Pyöreä harjaosa sopii jokseenkin täydellisesti näppäimen päälle,  joten plakin poistava tärytys takoi televisioruudulla ennätykset uusiksi.

Muistatko muita tapoja petkuttaa NES:n urheilupeleissä? Jaa muistosi kommenteissa!

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu