Isien synnit istuvat lujassa

1990-luvun seikkailupelibuumin ykkösnyrkkejä olivat Sierra ja LucasArts. Nämä kaksi käytännössä jakoivat koko markkinan ja muille yrittäjille jaettiin roposia. Lucasin tallista ponnistivat Monkey Island, Maniac Mansion ja muut legendaariset pelisarjat, kun taas Sierra hurmasi lukuisilla Quest-päätteisillä seikkailusarjoillaan.

Vuonna 1993 Sierran tallista tupsahti Gabriel Knight: Sins of the Fathers, joka nosti kerrasta pelikäsikirjoittamisen rimaa monta pykälää korkeammalle. Kolmen osan mittaiseksi venynyt pelisarja ehti vaikuttaa monen ysärinuoren maailmankuvaan ja kirjoitti kokonaan uusiksi pelikäsikirjoittamisen pelisäännöt.

Nyt jo 20-vuotias Gabriel Knight hurmasi aikuismaisella otteellaan, sillä yliluonnollista sopivassa suhteessa arkirealismiin sekoittava peli on suorastaan huumaava seikkailukokemus. Jotain tuotoksen laadusta kertoo sekin, että pelin selkärankana toimiva tarina menisi koska tahansa elokuvasta.

Käsikirjoituksen laatinut Jane Jensen oli jo 90-luvun alussa edellä nykyisen peliteollisuuden käsikirjoitustaitoja. Gabriel Knight kestää koska tahansa vertailun esimerkiksi Twin Peaksille kumartavaan Alan Wakeen. Paikoin Jensenin kirjoittama tarina tavoittelee jopa hitchcockmaisia ulottuvuuksia.

Pelin ytimessä on kirjakauppaa pitävä Gabriel Knight, joka pääsee muutaman yhteensattuman kautta New Orleansissa toimivan voodoo-kultin jäljille. Samalla Gabriellille selviää hänen sukunsa synkkä historia.

Kolmesataa vuotta sitten New Orleansissa tapahtui sarja selittämättömiä murhia. Paikallinen virkavalta oli voimaton, joten Euroopasta kutsuttiin hätiin myyttinen Varjometsästäjä, joka oli erikoistunut yliluonnollisten tapausten selvittämiseen. Metsästäjä epäonnistui tehtävässään ja kirous lankesi tämän jälkeläisten ylle.

Kirjakaupasta elantonsa ammentavaa Gabrielia aihe kiehtoo niin paljon, että hän ryhtyy kirjoittamaan kirjaa selvittämättömistä voodoomurhista. Samalla hän saa riesakseen alati pahemmiksi muuttuvat painajaiset. Yliluonnollisen dekkarin ainesosat ovat kasassa.

Jensen on loistava käsikirjoittaja, mutta vain harva osaa rakentaa peliin samanlaista tunnelmaa, joka on läsnä jokaisessa Gabriel Knight -sarjan tuotoksessa. Arkiset asiat alkavat hiljalleen muuttua entistä oudommiksi ja kakku kasvaa kerros kerrokselta. Pelin lopussa tunnelmaa voi leikata veitsellä. Käsikirjoitus tai yleinen fiilis eivät kompastele missään vaiheessa. Vielä 20 vuotta julkaisunsa jälkeen ensimmäinen Gabriel Knight on timanttinen peli.

Sierra oli saanut hiottua käyttöliittymänsä paraatikuntoon Gabriel Knightin ilmestymisen aikoihin, joten naksuttelu toimii ilman isompia ongelmia. Hiiren vasen nappi toteuttaa, oikea korva kelaa läpi toimintolistaa. Pelin graafinen ilme on myös äärimmäisen komea. Jos viisari värähtää pikselitaiteelle, herra Knightin seikkailu miellyttää taatusti silmää.

Visuaalista ilmettä täydentää kerrassaan komea ääniraita. Tunnelmoivan mollivoittoinen musiikki sekoittuu New Orleansin iloiseen jazz-perinteeseen tavalla, josta moni nykypeli saisi ottaa mallia. Romppuversiossa ääneen pääsevät maailmanluokan tähdet, kun Gabriel Knightin roolin omaksuu Tim Curry ja muutamassa sivuroolissa äännähtelee Luke Skywalkerina tunnettu Mark Hamill.

Gabriel Knight on kestänyt aikaa ihailtavan hyvin ja nykyiseen uusretroaaltoon peli sopii erinomaisesti. Modernia peliharrastajaa saattaa tosin ihmetyttää muutamat äkkikuolemat ja puuttuva kädestäpitely. Nykymittapuulla Gabriel Knight on armoton, mutta peli antaa paljon enemmän kuin ottaa. Jos ruutuun on pakko saada ysärivanhusta modernimpaa tavaraa, Phoenix Onlinen Cognition-episodipeli pääsee tunnelmassa todella lähelle Gabriel Knightia.

Tämä peli kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan seikkailupelimiehen pelihistoriaan. Jane Jensenin ensimmäinen oma peliprojekti on huikean tunnelmallinen, loistavasti käsikirjoitettu ja erinomaisesti rytmitetty kokonaisuus, jota ei missään nimessä pidä jättää väliin.

Divareita ei tarvitse lähteä kiertämään eikä tällaista vuodatusta ole pakko niellä purematta, sillä nykyaikana tämän seikkailupeliklassikon voi hankkia kokoelmiinsa Good Old Gamesista vaivaisella kuuden euron hintalapulla. Suunnatkaa siis selaimenne tähän osoitteeseen ja valmistautukaa viihtymään!

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu