Minä, virkamies

Byrokratian rattaissa hiljalleen pirstaleiksi rusentuvista uravirkamiehistä ei ole tehtailtu pelejä riesaksi asti. Nyt tilanteeseen tulee muutos, sillä indie-ihme Papers, Please onnistuu tiristämään valkokaulusammatin ihanuuksista kaiken oleellisen. Peli on pirun tylsä, mutta silleen ironisella tavalla.

Passintarkastukseen keskittyvä paperintarkistuspeli on pedanttisen tarkkaa puuhasteltavaa ja suorastaan koukuttavan pikkutarkkaa nyherrystä. Soittokellosta tiskille kilautettavat maahantulijat eivät koskaan lopu kesken ja virkailijan tehtäväksi jää paikantaa virheet maahantulodokumenteissa. Pelin kehitysversiota voi vääntää verkossa ilmaiseksi ja jossain vaiheessa hieman laajempi visio on rantautumassa myös Steamiin.

Homman juju on erottaa turisti luvattomasta maahantulijasta. Apuna käytetään omia hoksottimia sekä tietysti millintarkkaa sääntökirjaa, joka kertoo jokaisen maan passin erityispiirteet ja mitä milläkin sarakkeella pitää lukea.

Kun asiakas on lätkäissyt dokumenttinsa tiskille, ne siirretään ruudun oikeassa reunasa olevan luupin alle ja aloitetaan tarkastus. Jos kaikki on kunnossa, passille näytetään vihreää leimasinta.

Jos papereissa ja sääntökirjassa on epäsynkkaa, muutamaa hiirenklikkausta ja punaista leimasinta myöhemmin pahantekijä muuttuu varjoksi, kun seuraava ratas byrokratian loputtomassa koneistossa tarttuu pahantekijää vallan niskaperseotteella.

Kokonaisuus kruunataan neuvostohenkisellä retrografiikalla, joka välittää ruudun toiselle puolelle vienon yhteiskunnallisen viestin. Papers, Please on tematiikaltaan suoraan kuin Orwellin kynästä. Olemattomassa taustatarinassa pelin sankari on voittanut työväen lotossa itselleen työpaikan tarkastajana.

Jos joku suomalainen indiekehittäjä sattuu tämän jutun lukemaan, Papers, Pleasesta voisi tehdä varsin pienellä vaivalla Suomi-version. Kun passintarkastuksen vaihtaa Kelaan tai sossuun, suomalainen nettosaajasimulaattori on valmis. Papereita tulee tosin tarkistettavaksi huomattavasti enemmän ja sääntökirjakin olisi taatusti reilusti paksumpi.

Toistaiseksi meidän on tyytyminen Lucas Popen kynäilemään itäblokkiversioon, joka lähestyy täydellisyyttä versio versiolta. Virkamieselämän tämänhetkiseen tilaan pääsee tutustumaan selaimessa klikkaamalla tätä linkkiä, huomattavasti laajemman betaversion voi ladata koneelleen täältä. Näissä arpajaisissa jokainen on voittaja.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu