Pieni bussi preerialla

Olen pelannut aika paljon erilaisia pelejä elämäni aikana. Hyvin todennäköisesti niitä on ollut satoja. Monet niistä ovat olleet unohdettavan keskinkertaisia, monet ihan rehellisesti sanottuna karmean huonoja. Daikatana, aargh… On kuitenkin vaikea keksiä tylsempää ja tapahtumaköyhempää peliä kuin Desert Bus.

Desert Busin idea on petollisen yksinkertainen. Pelin tavoitteena on ajaa bussilla kahdeksan tunnin matka Arizonassa sijaitsevasta Tucsonista Las Vegasiin. Suoraa tietä. Ilman muuta liikennettä ja halki totaalisen monotonisen aavikkomaiseman. Siis kahdeksan tuntia! Kannattaa varautua hyvin, sillä pause-mahdollisuutta ei sitten ole.

Selvittyään koko puuduttavasta matkasta Vegasiin pelaaja palkitaan yhdellä (1) pisteellä. Samalla avautuu mahdollisuus tehdä paluureissu takaisin Tucsoniin, mistä hyvästä palkitaan... Niin, milläköhän? Toisella (2) pisteellä hyvinkin! Edestakaista rallia voi jatkaa niin kauan kuin kantti vain kestää tai pelin pistemittari tulee täyteen. Jokainen voi itse laskea, kuinka kauan kestää kerätä kasaan 99 pointsia, jos yksi p. vastaa kahdeksan tunnin savottaa.

Jotta kenellekään ei tulisi mieleen huijata millään ohjain & teippi -kombinaatioilla, bussi kaartaa jatkuvasti hieman oikealle. Siinäpä koko pelin tarjoama viihdyke: pidä kaasu pohjassa ja korjaa ajoreittiä välillä hieman vasempaan. Magnifique!

Eikun sori, tapahtuu Desert Busissa toki muutakin. Noin viiden tunnin paikkeilla tuulilasiin iskeytyy nimittäin ötökkä. Vallan hurjaa.

Kuka järjissään oleva pelintekijä tuottaisi maailmaan tällaisen Franz Kafkan tuotannon absurdiudessaan haastavan pelipökäleen? Ei onneksi kukaan, sillä Desert Bus on tarkoitettu vitsiksi – joka on 2000-luvun puolella mutatoitunut erittäin yllättävään muotoon.

Desert Bus on vain yksi osa yhdysvaltalaisen taikuri-koomikkokaksikko Penn & Tellerin nimikkopeliä. Penn & Teller's Smoke and Mirrors oli tarkoitus julkaista vuonna 1995 Sega CD:lle, mutta valmis peli katosi limboon, kun julkaisija Absolute Entertainment heitti veivinsä juuri lasketun päivän kynnyksellä. Vuosia myöhemmin Smoke and Mirrors vuosi – niin kuin ennen pitkää kaikki – nettiin, jolloin Pennin ja Tellerin outoa "peliä" pääsi vihdoin käpistelemään.

Smoke and Mirrors on kokoelma pelimuotoisia käytännön piloja, joilla voi yrittää jekuttaa kylään tullutta kaveria. Yhdessä minipelissä peli mukamas arvaa tiettyyn kysymyssarjaan vastanneen syntymäpäivän, vaikka se naputellaan ennalta salaisen valikon kautta. Toisessa Space Invaders -klooni on aiheuttavinaan televisiossa oikosulun edistyneeksi väitetyllä grafiikallaan ja sitä rataa.

Desert Bus ei sinällään sisällä mitään jekkua, mutta tavallaan se on koko homman juju. Peli, jossa ei tapahdukaan yhtään mitään järkevää, kuvitella! Jälkiruokabussi oli myös tietynlainen kannanotto ysärillä pyörineeseen peliväkivaltakeskusteluun. Tätäkö saarnaavat poliitikot haluaisivat viihdetuotteiltaan, vai?

Kummallisin osa koko ilmiötä on, miten nykyään ihmiset maksavat rahaa siitä, että pääsevät näkemään Desert Busin peluuta livenä! Tavallaan.

Kanadalainen komediaryhmä LoadingReadyRun on vuodesta 2007 lähtien järjestänyt joka marraskuu Desert Bus For Hope -kampanjan, jossa he ajelevat pitkin Sega CD:n loihtimaa pikseliaavikkoa niin kauan kuin ihmiset vain jaksavat lahjoittaa rahaa Child's Play -hyväntekeväisyysjärjestölle. Ensimmäisenä vuonna ryhmä sai kokoon vain reilut parikymmentä tonnia, mutta vuosi vuodelta summa on ollut tasaisessa nousussa. Viime vuonna dollareita tuli laariin vajaat puoli miljoona, mikä on vähintäänkin kunnioitettava saavutus. Yhteensä LoadingReadyRun on Desert Bus -ajoillaan saanut kokoon kivat 1,3 miljoonaa taaleria. Maailma on niin kummallinen ja hieno paikka.

Mikä parasta, mysteerisen avaruusteknologian avulla Desert Busia voi nykyään pelata ilmaiseksi, kunhan vain suuntaa selaimensa osoitteeseen http://desertbus-game.org/. Mutta olkaa varoitetut, matkasta tulee pitkä!

Kommentoi

Tutkain lista 10