Pohjois-Korean Godzilla

Godzilla on kirjaimellisesti eräs suurimmista Japanissa luoduista populaarikulttuurin ilmentymistä. Kaupunkeja leikkikenttänään pitävä jättilisko loi kokonaan oman elokuvagenrensä. Ydinräjähdyksistä syntynyt jättilisko valtasi valkokankaat jo vuonna 1954 ja jatkaa edelleen rymistelyään.

Godzillan suosio kiinnitti myös Pohjois-Korean huomion. Vuonna 1985 teatterilevitykseen päätyi pohjoiskorealainen Pulgasari, joka nosti Godzillaa muistuttavan jättihirviön työväen asialle.

Tämä saattaa kuulostaa aprillipilalta, mutta elokuva on ihan oikeasti olemassa. Tietoverkkojen aikakaudella tuotoksen voi tiirailla kokonaisuudessan YouTubessa englanniksi tekstitettynä. Eikä Pulgasari ole lainkaan hassumpi hirviöelokuva.

Leffan syntyhistoria on varsin erikoinen. Pohjois-Korealta puuttui osaaminen, joten sitä päätettiin lainata naapurista. Vuonna 1978 Kim Jong-il kidnappasi käskyllään eteläkorealaisen elokuvaohjaajan Shin Sang-okin perheineen rajan toiselle puolelle.

Kim oli ihastunut Shinin työhön ja halusi hyödyntää tämän osaamista Pohjois-Korean propagandakoneiston osana. Tulevan diktaattorin huomio oli kiinnittynyt erityisesti Shinin hirviöelokuviin. Kim Jong-il toimi tuottajana kaikissa Shin Sang-okin elokuvissa, jotka hän ehti tuottaa ennen kuin pakeni maasta.

Kaapattu elokuvaohjaaja pakotettiin tekemään Pohjois-Korean hallitukselle seitsemän propagandaelokuvaa. Shin Sang-ok pääsi pakenemaan Pohjois-Koreasta vuonna 1986 Wienin elokuvafestivaalien yhteydessä. Hän anoi Yhdysvalloista turvapaikkaa.

Seitsemästä Shin Sang-okin ohjaamasta propagandaelokuvasta Pulgasari on kirkkaasti tunnetuin. Vuonna 1985 julkaistu elokuva on hurmeisen hirviömätön ohella myös poliittinen hyökkäys kapitalistista järjestelmää vastaan. Työväenpuolueen ideologialla ratsastava fantasiaelokuva alleviivaa erittäin paksulla tussilla kommunismin ihanuutta ja yhteisön voimaa.

Feodaaliajan Koreaan sijoittuvan elokuvan tapahtumat käynnistyvät, kun maata rautanyrkillä hallitseva kuningas vangitsee pienen kyläyhteisön sepän. Vankeudessaan seppä rakentaa pienen nuken, joka herää eloon.

Nopeasti pieni nukke paisuu valtavaksi terästä syöväksi pedoksi, Pulgasariksi. Nyt alistetulla työväenluokalla on ase, jolla he voivat löydä monarkian polvilleen. Pulgasari on suora vertaus Korean työväenpuolueelle.

Pohjoiskorealaiselta elokuvatuotannolta voisi olettaa kolmen markan budjettia ja halpoja erikoistehosteita. Pulgasari yllättää, sillä se painii lähes samassa sarjassa 80-luvun Godzilla-leffojen kanssa. Näyttelijät eivät veny samalle tasolle, mutta uskottava dramatiikka ei ole näiden elokuvien pihvi.

Kun Pulgasari tärähtää ruutuun, homma pelittää. Pohjois-Korea sai vetoapua tehostepuolelle japanilaiselta Toholta, joka on vastuussa koko Godzilla-brändistä. Trikkikuvin ja pienoismallein toteutettu rymistely on komeaa katsottavaa.

Hauskana kuriositeettina Pulgasarin kumipuvussa ähkii sama hemmo kuin Godzilla-leffoissa. Stunt-näyttelijä Kenpachiro Satsuma on jälkeenpäin sanonut, että Pulgasari pesee lattiaa jenkkien ysäri-Godzillalla.

Kun elokuvaa ei ota turhan vakavasti ja ilmiselvän poliittisen sanoman päästää toisesta korvasta ulos, Pulgasari on ihan menevää monsteriräimettä. Olen todella yllättynyt. En olisi ikinä uskonut, että Pohjois-Koreasta tulisi näin katsottava elokuva.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu