Resident Evil Retrospektiivi osa 5: Pahuuden kelat

Olet varmaan, rakas lukija, katsonut jonkun Milla Jovivovovivovichin tähdittämistä Resident Evil -elokuvista. Saatatpa jopa pitää niitä ihan kivana hömppäviihteenä. Sitähän ne olivatkin, vielä parissa ensimmäisessä osassa, kunnes iso pyörä lähti todella heittämään ja viimeinenkin alkuperäispelien kunnioitus lensi ilmalukosta ulos.

Selkeä onnettoman elokuvasarjan merkki on, jos elokuvien pääosassa on ohjaajan vaimo. Vielä enemmän hälytyskellojen pitää soida, jos vaimo muuttuu ensimmäisen elokuvan tavallisesta tallaajasta jatko-osien yli-inhimilliseksi toimintasankarittareksi. ”Hei rakas, mun mielestä mun hahmo ei ollut ollenkaan tarpeeksi siisti, viitsisitkö tehdä siitä vähän siistimmän?”, ja niin tossun alta kuului vaimea myöntyminen.

Hollywoodin näkemys Resident Evileistä on täyttä kuraa. Vaikken viidettä elokuvaa ole edes nähnyt, epäilen vahvasti sen muuttavan mieleni. Mutta tiesitkös, että Capcom on tehnyt omia Resident Evil -elokuviaan? Nepä vielä kuuluvat pelisarjan juonikaanoniin!

Ensimmäinen kaksikosta, Resident Evil: Degeneration, julkaistiin vähän ennen sarjan viidennen osan ilmestymistä vuonna 2008, kun taas tuoreempi, Resident Evil: Damnation, kutosen rinnalla viime syksynä. Molemmat menivät suoraan DVD-levitykseen, ja löytyvät nykyään myös kätevässä tuplapakkauksessa.

Molemmat elokuvat myös sijoittuvat vastaavia pelejään edeltävään aikaan ja sisältävät pelejä alustavaa tarinaa. Toisin kuin Hollywood-pätkät, Capcomin Ressut ovat kokonaan tietokoneanimaatioita, minkä ansiosta hahmot näyttävät ja kuulostavat samalta kuin peleissä.

Degenerationissa Resident Evil 2:n sankarikaksikko Leon ja Claire löytävät itsensä amerikkalaisen Harvardvillen kaupungista. Joku mokoma on päästänyt zombiviruksen vapaaksi kaupungin lentokentällä, voisikohan asialla olla jotain tekemistä paikallisen Umbrellamaisen WilPharma -lääkeyhtiön kanssa?

Damnationissa Leon lähetetään entiseen Neuvostoliittovaltioon, slaavilaiseen Itäisen Slavin tasavaltaan, jonka sisällissodassa käytetään huhujen mukaan bio-orgaanisia aseita. Reissulla emotukkainen sankarimme tietenkin törmää sydämensä valittuun, hämäräperäiseen Adaan.

Hauskasti Leonin ääni vaihtuu elokuvien välissä, sillä Degenerationissa miehen äänenä on hänen Resident Evil 4 -ääninäyttelijänsä Paul Mercier kun taas Damnationin äänestä vastaa kutosen Matthew Mercer.

Ihan puhtaasti elokuvina molemmat ovat kovin onnettomia ja ohuita, joskin Damnation on ripauksen toimivampi paketti. Leffojen ykkösanniksi nouseekin ihan puhdas ja peittelemätön fanipalvelus. Kaikkea Lickereistä ja Tyranteista zombeihin ja Plaga-parasiittien saastuttamiin itäeurooppalaisiin tarjoillaan roppakaupalla. Degeneration varsinkin on kuin täsmäisku kaikille Resident Evil 2:n faneille päähahmoista alkaen ja päättyen G-viruksen saastuttamiin hirviöihin.

Fanipalveluna leffat toimivat, jos eivät niinkään itsenäisinä taideteoksina. Degeneration pohjustaa vitosen juonta mainiosti, ja odotan Damnationin tekevän kutoselle saman. En minä kumpaakaan näistä lähtisi Resident Evil -ummikolle suosittelemaan, mutta faneille ne ovat mainiota lauantai-illan kaljoitteluhupia.

Ja mikä parasta, Milla Jovivivovavuvevuchia ei näy, ei kuulu kummankaan elokuvan aikana, vaikka itäisen Slavin naispresidentti potkiikin takamuksia kuin Milla Super Marion supersienissä.

Siinä ne nyt olivat, Resident Evil -pelit nollasta vitoseen, Code: Veronica, Revelations ja elokuvat Degeneration ja Damnation. Lisäksi sarjaan kuuluu kasa valopyssypelejä, hurjan harvinainen Gameboy Color -pelit Resident Evil: Gaiden (joka ei kuulu juonikaanoniin, sillä sen lopussa Leon paljastuu vihreäveriseksi hirviöksi), viime vuonna julkaistu Resident Evil: Operation Racoon City, PS2:n Outbreak-kaksikko sekä 3DS:n umpisurkea The Mercenaries 3D.

En kuitenkaan pitkitä tuskaani ja ala käymään loppuja Resident Evileitä läpi, vaan seuraavassa ja viimeisessä Resident Evil Retrospektiivissä sukellan takaisin Resident Evil 6:n hyisiin vesiin. Kuinka miehen käy? Maistuuko kutonen yhä kakalta, vai onko sarjan läpikäyminen tuonut uuden innostuksen toimintaressuun?

Stay tuned.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu