Ultima 0: Akalabeth

Ennen Dragon Agea, ennen Elder Scrollsia, ennen Falloutia, ennen Baldur's Gatea, ennen mitään tätä oli roolipelisarja nimeltä Ultima. Ja ennen Ultimaa oli Akalabeth: World of Doom.

Akalabeth oli Lord British -nimen ottaneen Richard Garriottin ensimmäinen kaupallinen peli ja samalla ensimmäisiä kotitietokoneille julkaistuja roolipelejä koskaan. Myöhemmin Akalabethin eteen läntättiin lisänimi Ultima 0, vaikka tarinallinen kytkös muuhun sarjaan rajoittuu pariin nimeen.

Ultima tai ei, ainakin Akalabethilla on ikää, sillä pelin alkuperäisversio ilmestyi Apple II:lle peräti vuonna 1979. Nyt, reilut kolme vuosikymmentä myöhemmin, GOG.com on lisännyt pelivaarin sivuilleen ja vielä vapaaseen levitykseen.

Koska minulle maksetaan pelihistoriallisesta hölmöilystä, olihan tuo pakko ladata ja laittaa testiin. Mitään aikaisempaa kokemusta pelistä ei ole.

Minä, grindaaja

Hyvin ripeän hahmonluonnin jälkeen peli heittää suoraan kauppaan, jossa on myynnissä kokonaiset kuusi esinettä: muutama ase, kilpi, maaginen amuletti ja ruokaa. Ostan taistelijalleni miekan ja vähän sapuskaa ja lähden ulos maailmaan.

Kartta on paljas musta ruutu, jota halkoo harvakseltaan joukko valkoisia symboleita. Ahaa, rykelmä neliöitä tarkoittaa kauppaa ja jonkinlainen viivojen sekamelska vuoristoa, selvä. Otan kymmenisen askelta eteenpäin, jolloin peli ilmoittaa hahmoni kuolleen nälkään. Kiva juttu. Ruokaa kannattaa siis olla messissä enemmänkin!

Vahingosta viisastuneena ostan kakkoskierrokselle ruokaa koko starttirahalla. Tällä kertaa eksyn jo Lord Britishin linnaan, missä saan käskyn hakeutua lähimpään luolastoon. Etsin kartalta luolastoa merkkaavan X:n, menen sisään, eksyn välittömästi ja kuolen pian muutaman viholliskohtaamisen jälkeen. Ruokaostosten jälkeen ei ollut enää riittänyt massia aseeseen ja hahmon aloitushiparit olivat aika heikot. Sentään tämänkertainen kuolema oli asteen kunniallisempi...

Pienen alkukankeuden jälkeen Akalabeth lähtee rullaamaan yllättävän hyvin. Heti alussa on tärkeää grindata itselleen varovaisesti lisää hit pointseja, että saisi mörssättyä luolaston asukkeja, että saisi ansaittua kultakopeekkoja, että saisi ostettua vähän varusteita ja tarpeeksi sitä jumaleissönin sapuskaa, että nälkäkuolema ei yllättäisi heti ensimmäisten minuuttien jälkeen! Kun pahin vaara on ohi, jäljellä on oikeastaan hyvin yksitoikkoisten luolastojen koluamista ja loputonta hirviöiden telomista.

Vaikka tiesin hyvin Akalabethin iän, pelin äärimmäinen yksinkertaisuus pääsi yllättämään. Osin tämä oli ihan hyväkin juttu. Odotin kankeaa käyttöliittymää ja hv-pelisuunnittelua, jossa pitää tietää tarkalleen, mitä tehdä. Alkushokin jälkeen kaikki on kuitenkin tavoitteesta lähtien hyvin selvää. Kontrollitkin ovat pomminvarmat, nuolinäppäimet liikkumiseen ja A niin kuin Attack hyökkäämiseen, siinäpä ne olennaiset.

99 prosenttia peliajasta kuluu luolastoissa, joiden kolmiulotteisuus varmasti pudotti leuat silloin joskus. Nykyään Akalabethin grafiikka aiheuttaa ongelmia, sillä rautalankatyyliset sokkelot sekoittavat suuntavaiston noin sekunnissa. Akalabeth on muuten niin nopeatempoinen, että kartan piirtäminen tuntuu vähän hölmöltä, mutta ilman sitä meininki menee melkoiseksi harhailuksi. Onneksi tasot ovat sentään melko kompakteja. Hirviöt ovat tuttuja örkkejä, luurankoja ja muita sellaisia, mieleen jäi lähinnä eväät varastava gremlin. Ja kuten todettua, taistelu hoituu nappia painamalla. Kun on suorittanut tarpeeksi monta Lord Britishin antamaa hirviöjahtia, peli on ohi.

Akalabeth osoittautui oikeastaan täysin päinvastaiseksi kuin mitä oletin. Odotin kunnianhimoista, mutta kankeaa roolipeliä. Sainkin sutjakan toimintapelin, jonka ydinsisältö on hetkessä koettu. Ei ihme, että pelistä on olemassa myös iOS-käännös. Tämähän on selvästi modernin mobiilipelin, ei tietokoneroolipelin esiaste! (Ja onhan siinä jotain viehättävää, että 1970-luvun Apple-koneella kehitetyn pelin saa 2010-luvun Apple-luurille.)

Akalabeth: World of Doom (tai Ultima 0: Akalabeth, jos haluaa) on yllättävän pelattava, joskin nopeasti nähty pelivanhus. Ei tätä tuntia-paria enempää jaksa millään, mutta ainakin pääsee näkemään nykyisten tietokoneroolipelien perimmäiset juuret. Ja tämä historiantunti on tosiaan ilmainen.

Huom! GOG.com tarjoaa pelistä kahta hieman erilaista versiota. Ensisijaisesti tyrkytetty latauslinkki imuttaa koneelle alkuperäisen Apple II -käännöksen. Ekstroista löytyy Ultima Collectionia varten ehostettu Akalabeth 1998, joka lisää peliin vähän väriä ja kivaa pientä taustamusiikkia (sekä sielua raastavat piipperiäänet). Isoin muutos on kuitenkin pelillinen. Alkuperäisessä luolastot luotiin joka kerta uusiksi, jopa kartalle poistumisen yhteydessä. 1998-versiossa joka luolasto on sama, ja vaihtuu vain alussa pyydetyn "taikanumeron" mukaan. Uudempi Akalabeth on siis hieman helpompi ja kosmeettisesti siedettävämpi, mutta myös tylsempi. Originaalin sattumanvaraisissa luolastoissa on samaa haastetta ja siten koukuttavuutta kuin roguelike-genren peleissä.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu