Uusretro tulee, oletko valmis?

Kaipuu takaisin lapsuus- ja nuoruusvuosiin on pelimiehillä kova. Tämän ovat ymmärtäneet myös tekijät, sillä vanhoilla pelibrändeillä ja -genreillä ratsastetaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ilmiötä voidaan kutsua uusretroksi.

Uusretron nousuun on kolme syytä. Ensimmäinen on digitaalinen jakelu. Kun pelit voidaan myydä ilman fyysistä mediaa, riskinottokyky ja kokeilunhalu nousevat aivan toisiin sfääreihin.

Pikseligrafiikalla kuorrutettu, muutaman euron hintainen tasoloikkapeli ei ole läheskään saman mittaluokan projekti kuin vaikkapa Grand Theft Auto -pelisarjan seuraava osa.

Toinen syy uusretron suosioon johtuu resursseista. Kun jo mainittua Grand Theft Autoa työstää kokonainen pelintekijöiden rykmentti, pikkupelien kanssa puuhastelevilla indie-kehittäjillä tilanne on toinen. 80- ja 90-luvuille kumarteleva pikseligrafiikka ja tilumusiikki ovat yleensä käytännön sanelemia pakkoratkaisuja, kun rahaa ja resursseja ei riitä muunlaiseen audiovisuaaliseen tykitykseen.

Uusretro tarkoittaa  muutakin kuin kivikaudelta karanneita uutuuspelejä. Toisinaan vanha brändi voidaan herättää henkiin. Yleisin työkalu tähän on joukkorahoitus.

Legendaaristen Fallout-roolipelien isänä toimi Wasteland. Pelin tehnyt Brian Fargo halusi tehdä jatko-osan ja hankki miljoonarahoituksen suoraan kuluttajilta pelijulkaisijan sijaan. Näillä näppäimillä ilmestyvä Wasteland 2 on eräs tunnetuimmista retropelien jatko-osista ja istuu luontevasti omana alakäsitteenään uusretroon.

Viime vuonna myös Commodore 64:lle julkaistu legendaarinen Giana Sisters sai hyvin retrohenkisen jatko-osan. Giana Sisters: Twisted Dreams on tuuhealla vaikeustasolla höystettyä pompintaa, joka kuvaa ja ääntä lukuun ottamatta heilahtaa heittämällä kasaripelien lokeroon.

Suurin syy  uusretropelien suosioon piilee teknologian ja tuttujen brändien sijaan nostalgiassa. Jokaisella peliharrastuksensa 80-luvulla aloittaneella ne rakkaimmat pelimuistot kumpuavat juuri ensimmäisistä pelikokeiluista.

Esimerkiksi 8-bittisen Nintendon Mega Man -pelit ovat monien kirjoissa parasta tasoloikkaviihdettä koskaan. Capcom palkitsi alkuperäisen pelisarjan ystävät julkaisemalla muutama vuosi sitten kaksin kappalein 8-bittisellä grafiikalla työstettyjä Mega Maneja.

Vaikka grafiikka kehittyy vuosi vuodelta ja pelilaitteiden tehot kasvavat, retrolla on pysyvä paikkansa peliharrastuksen osasena. Siitä on kiittäminen pelivanhusten ohella myös uusretroa.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu