Yasumi Matsuno - Mies tarinan takana

Yasumi Matsuno on mies, joka pystyy seisomaan selkä suorana kaikkein kuuluisimpien pelikehittäjien rinnalla, mutta silti hän on tunnettu ja arvostettu lähinnä omien peliensä vannoutuneimpien ystävien keskuudessa. Jos herra Matsuno on ennestään tuttu, niin onnittelut, olet luultavasti pelannut jotain hänen erinomaisista tuotoksistaan.

Matsunon peleissä yhdistyy vahva tunnelma, tehokas tarinankerronta ja japanilaisille peleille harvinainen vapaus. Taktiikkapeleissä omia hahmojaan saa kehittää lähes rajattomasti, Vagrant Storyssa aseiden säätäminen ja osien vaihteleminen on puolet huvista.

Shrek sentään!

Matsuno aloitti peliuransa Questin, suht tuntemattoman ja pienen japanilaisen pelipuljun leivissä. Ensimmäinen Matsunon peli oli kasibittisen Nintendon Conquest of the Crystal Castle, vuonna -90 julkaistu perinteinen tasoloikka japanilaisilla hahmoilla ja maisemilla. Crystal Castle oli niin herttaisen yhdentekevä ja tavanomainen aikakautensa tusinapeli, ettei se tänä päivänä väräytä viisaria mihinkään suuntaan. Sinänsä toimivan pelin ainoa nykyarvo on kuriositeetti.

Nimeä Yasumi loi itselleen toisella pelillään ja ohimennen starttaamallaan kokonaisella pelisarjalla. Super Nintendolle julkaistu ja Queenin biiseistä sekä pää- että sivuotsikkonsa napannut Ogre Battle: The March of the Black Queen oli paitsi ensimmäinen Ogre-sarjan peleistä, myös konsoleille harvinaisen ison mittakaavan strategiapeli. Joukko-osastoja liikuteltiin reaaliajassa ja yksikköjä palkattiin kaupunkeja vapauttamalla tienatulla käteisellä. Oman aikansa klassikko on vanhentunut huonosti vain ulkonäkönsä ja käyttöliittymänsä osalta, muuten kyseessä on yksi SNES-ajan parhaista konsolistrategioista.

Paria vuotta myöhemmin Matsuno sai valmiiksi niin ikään Super Nintendolle saman sarjan seuraavan vesan Tactics Ogre: Let Us Cling Togetherin. Toisin kuin Ogre Battle, Tactics Ogre oli perinteisempää pienen mittakaavan vuoropohjaista taktikointia, vaikka samaan juonijatkumoon kuuluikin. Tactics Ogren valmistumisen jälkeen Matsuno lopetti hommansa Questilla ja siirtyi Squaren palkkalistoille. Herra kuitenkin osallistui vielä Nintendo 64:lle julkaistun Ogre Battle: Person of Lordly Caliber -pelin tekemiseen konseptin luomisen verran.

Kaikki Matsunon Ogre-pelit on saatavina nykypäivän alustoille. The March of the Black Queen ja Person of Lordly Caliber löytyvät Wiin Virtual Consolesta. Let Us Cling Together sai muutama vuosi sitten uusintaversion PSP:lle, ja se löytyy edelleen Playstation Networkista PSP- ja Vita-pelaajien iloksi.

Kunnian vuodet

Squarella herra Matsunon ura pääsi kerralla kunnon nousukiitoon, kun taktiikkapeleillä valmiiksi mainetta niittänyt tekijämies sai tehtäväkseen ohjaajan roolin Final Fantasy -sarjan taktikkaaversion tekemisessä. Mielikuvituksellisesti Final Fantasy Tacticsiksi nimetty pleikkaripeli niitti mainetta ja kunniaa, vaikkei Euroopan taistukentille ehtinytkään ennen PSP-käännöstään Final Fantasy Tactics: War of the Lions.

Huomattavasti Tactics Ogrea muistuttanut Final Fantasy Tactics oli ensimmäinen Matsunon peli, jossa pelimaailmana toimi kaikissa herran myöhemmissä Square-peleissä nähty Ivalice. Kun Tactics tarjosi rikkaan ja monipuolisen taktiikkakokemuksen vapaalla hahmonkehityksellä sekä erinomaisen mutkikkaalla tarinalla, joka saisi Game of Thronesinkin kateelliseksi kaikilla valtataisteluillaan ja selkäänpuukotuksillaan, oli klassikko syntynyt.

Vaan ei jäänyt Matsunon ura Squarella yhden pelin ihmeeksi. 90-luvun taittuessa uudelle vuosituhannelle, ilmestyi Playstationille yksi kaikkien aikojen parhaista peleistä, tarinallaan ja tunnelmallaan loistanut Vagrant Story.

Vagrant Story todisti, että japanilainen roolipeli voi olla muutakin kuin teinidraamaa, maailmanloppua ja hölmöä japanilaista huumoria. Niiden sijaan Vagrant Story oli synkkä, aikuinen, monipuolinen ja syvällinen. Kaiken kruunasi aikanaan hieno tekninen toteutus ja edelleen toimiva tunnelmallinen ääniraita. Minulle Vagrant Story on kaikkien aikojen ykkössuosikki.

Final Fantasy Tactics ja Vagrant Story ovat edelleen saatavilla ilman ongelmia. Molemmat löytyvät Playstation Networkista, Vagrant Story alkuperäisessä kuosissaan, Final Fantasy Tactics paranneltuna War of the Lions -versiona. Sama Tacticsin versio löytyy myös älypuhelimille ja täppäreille.

Näytön paikka

Vagrant Storyn jälkeen Matsuno teki vielä yhden taktiikkapelin, Gameboy Advancelle julkaistun Final Fantasy Tactics Advancen, ennen kuin pääsi todellisen haasteen eteen. Final Fantasy Tacticsien ja Vagrant Storyn vakuuttamana Matsunolle tiimeineen tarjottiin tilaisuutta Final Fantasy XII:n tekemiseen. Haaste otettiin vastaan ja tiimi alkoi kehitellä oman näköistään klassikkosarjan osaa.

Vuonna 2006 Playstation 2:lle julkaistu Final Fantasy XII oli todellakin jotain muuta, kuin yksikään aiempi Final Fantasy. Maailma oli vapaampi, tunnelma vakavampi ja taistelut nopeampia. Monet fanit harmistuivat uudesta suunnasta, mutta itse olin innoissani, sillä se tosiaan muistutti paljon enemmän Vagrant Storya kuin Final Fantasya. Jopa maailmana toimi tuttu Ivalice. Kristallipalloni sanoo, että Final Fantasy XII:a lähemmäksi Vagrant Storyn oikeaa jatko-osaa tuskin pääsemme ikinä.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut ilman ongelmia, sillä Matsuno joutui vetäytymään pelitiimin vetäjän paikalta kesken kehityksen, vedoten sairastumiseen. Lopulta Matsuno jätti Squaren kokonaan taakseen.

Squaren vuosien jälkeen Matsuno on ollut tekemässä vain Tactics Ogren PSP-uusversiota ja kirjoittanut tarinan Wiin kiisteltyyn Mad World -hurmemätkintään. Vuonna 2011 Matsuno kuitenkin ilmoitti hypänneensä Level-5:n kelkkaan, ja olikin mukana firman julkaisemalla Guild01-pelikokoelmalla tekstiseikkailun ja pöytäroolipelin yhdistelmällään Crimson Shroud. Kokoelman pelit on käännetty myös englanniksi ja ovat myytävinä 3DS:n eShopissa.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Matsuno on ilmoittanut vain tekeillä olevasta mysteeriprojektista. Minä odotan innolla, sillä harvassa ovat pelintekijät, jotka ovat vuodesta toiseen saaneet luotua yhtä laadukasta ja tunnelmallista jälkeä.

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu