Zak McKracken ja pikkuväki

Maniac Mansion on LucasArtsin ensimmäinen seikkailupeli, jota seurasi oikea armada pelejä, jotka loivat standardit 90-luvun graafisille seikkailuille. Käytännössä jokainen Lucasin seikkailupelitallista ulostautunut tuote on klassikko.

Pohdiskelin jo lauantaina julkaistussa Maniac Mansion -jutussa LucasArtsin seikkailupelien tulevaisuutta, kun Disney-kaupan yhteydessä firma ajettiin alas. Toivon vakaasti, että firman poistuminen maailmankartalta helpottaisi fanipumppujen työtä, sillä talkootyönä tehtäviä jatko-osia on tuotannossa lukuisille tutuille Lucas-brändeille.

Sam ja Max jatkavat Monkey Islandin ohella elämäänsä Telltalen tallissa virallisesti, mutta fanien työstämät tuotokset ovat täysin epävirallista tavaraa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei peleistä tarvitse maksaa latiakaan. Vielä kun talkoolaiset saisivat tuotoksensa valmiiksi asti. Fanijatkojen toisessa osassa tutustumme Zak McKrackenin jälkikasvuun.

LucasArtsin toinen seikkailupeli on harrastajien kesken kulttimaineessa, mutta suorastaan psykideelinen tarina on jäänyt muuten lähinnä kuriositeetiksi. Tämä on sääli, sillä ylipitkien sokkeloiden ja muutamien pelillisten käpysien varjossa on kerrassaan mainio huumoriseikkailu.

Fanit ovat tarttuneet Zakin henkiseen perintöön tukevalla kädellä, sillä tarjolla on jo nyt pelattavaa ja lisää on tulossa kuulemma ihan pian. Tulossa on myös kokonaan remasteroitu versio alkuperäisestä, mutta tätä tuotosta ei kannata odottaa heti huomiseksi, sillä tekijät ovat jo kuopanneet kaksi edellistä Zak-projektiaan.

Alkuperäisestä Zakista paras versio on japanilaiselle FM Towns -pc-variantille työstetty versio, joka tarjoaa muita versioita laajemman väripaletin, tykimpää musiikkia ja hieman järkevämpää pelimekaniikkaa. Kyseessä on hieman sama asia kuin Lucasfan Gamesin Maniac Mansion Deluxe. Jos FM-Zakiin haluaa tarttua, tarvitaan vain emulaattori ja alkuperäisen pelin ROM-tiedosto.

Maniac Mansion Deluxesta tuttu Lucasfan Games julkaisi vuonna 2002 The New Adventures of Zak McKrackenin. Peli on suppea, mutta varsin mainio tuotos ilmaispeliksi. Adventure Game Studiolla tuotettu peli on kyllästetty loogisilla pähkinöillä ja napakalla dialogilla. Apu Zak-nikkiksiin löytyy tästä linkistä.

Zak McKracken Between Time and Space on aivan toisen kokoluokan tuotos kuin suppeaksi jäänyt Lucasfan Gamesin tuotos. Saksalaisvoimin työstetty tuotos on julkaistu jo vuonna 2008 saksaksi, mutta lontooksi soperrettua versiota joudutaan vielä odottelemaan.

Arvostelujen perusteella tämä seikkailu on tasalaatuista naksuttelua kokonaan uudella tarinalla höystettynä. Koska osaan saksaa yhtä hyvin kuin swahilia, sain pääteltyä tarinasta sen verran, että sankarimme on lentokoneessa, jokin osuu hänen päähänsä ja sitten alkaa tapahtua.

Graafisesti peli on todella kaunista jälkeä ja tämän vuoksi onkin todella sääli, etten pysty tarttumaan seikkailuun kielitaitoni vuoksi. Jos saksa taittuu, seikkailuun voi syöksyä tätä linkkiä napsauttamalla.

Zak McKracken and the Alien Rockstarsin työstäminen aloitettiin jo vuonna 1996, mutta projektia ei ole vielä tähän päivään mennessä saatu valmiiksi. Hommiin ryhdyttiin, kun LucasArts tuotti peleilleen virallista jatkoa, mutta Zak McKracken ei tuntunut kiinnostavat ketään.

Vauhdikkaan alun jälkeen tahti hiipui, mutta hommia painettiin silti. Viimeisin tieto projektista on vuodelta 2007, jolloin tiimi ilmoitti, että tuotos julkaistaan episodeissa. Toistaiseksi tarjolla on demo, jonka voi imuttaa täältä.

Zak McKracken and the Lonely Sea Monster suuntaa takaisin menneisyyteen, sillä peli imitoi todella tarkkaan wanhan cunnon C64:n grafiikkaa. Peli on jo kohtuullisen hyvällä tolalla ja demokin on jo saatavilla, mutta faniprojekteille tyypillisesti hommaa ei saada pakettiin.

Jos retromeininki värähdyttää viisaria, nappaa demo tästä osoitteesta.

Seuraavaksi suuntaamme Loomin ja Indiana Jonesin ihmeelliseen maailmaan. Pysykää kanavalla!

Kommentoi

Tutkain lista 10  • Uutiset
  • Urheilu