Ilkka-Pohjalaisen koronaseuranta: Seinäjoen kaupungin nuorisotilat suljetaan, THL:n johtaja Mika Salmisen mielestä Suomen tulisi luopua karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä

Kuva: Roni Rekomaa
  • Mikko Kallionpää
  • Unna Takalo

Ilkka-Pohjalaisen päivittyvässä koronaseurannassa näet tiistain tärkeimmät koronauutiset alueeltasi ja maailmalta.

Seuranta on päättynyt.

19.40

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen on sairastunut koronaan. Asiasta kertoi ensin Vasabladet.

Kinnusen vointi on ollut niin hyvä, että hän pystynyt hoitamaan työtehtäviään etänä.

– Eilenkin tein 14-tuntisen työpäivän, hän kertoo.

Oireina hänellä on nuhaa ja hieman kurkkukipua. Kinnunen on saanut kolme koronarokotusta.

Lue koko juttu täältä.

18.45

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei lämpene vaatimuksille koronastrategian päivittämisestä. Varhila sanoo, ettei koronastrategian päivittäminen auta tilanteeseen, josta on säädetty lain tasolla.

Varhilan mukaan Uudenmaan kuntien linjauksissa ei ole kyse hallituksen koronastrategiasta irtautumisesta, vaan tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudattamatta jättämisestä.

Lue uutinen täältä.

18.35

Pohjanmaan hyvinvointialueen koronatilanne on vaikea, mutta ei mahdoton. Näin päätteli alueen koronakoordinaatioryhmä tiistaisessa kokouksessaan.

– Potilaita on sairaalahoidossa ja heitä on myös perusterveydenhuollon puolella. Kun sitten myös henkilökuntamme joukossa on ollut paljon poissaoloja, tilanne on ollut viimeiset kaksi viikkoa vaikea. Mutta vielä selviämme toisiamme auttamalla, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Kinnunen kertoo, että Pohjanmaalla on valmistauduttu koululaisten kotitestaamisen aloittamiseen.

Lue uutinen täältä.

18.20

Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) johtaja Mika Salminen Ylen radiouutisille.

Laajojen karanteenien tilalle hän ehdottaa sairauslomia, joiden perusteella ihmiset voisivat olla poissa töistä tartunnan jälkeen. Samalla hän ehdottaa joustoa siihen, että työntekijät voisivat olla nykyistä pidempään omalla ilmoituksella pois töistä.

Lue uutinen täältä.

18.10

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta voi alueella jatkua vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien osalta laajoista sisäliikuntatilojen suluista huolimatta.

Sen sijaan koordinaatioryhmä suosittaa, että kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva ja lähitapaamisina järjestettävä harrastustoiminta keskeytetään tammikuun loppuun saakka.

Koordinaatioryhmä päätti tämän päivän kokouksessaan suosittaa tätä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

Lue uutinen täältä.

16.55

Seinäjoen kaupunki sulkee nuorisotilat koronatilanteesta johtuen 12.–30.1. Nuoriso-ohjaajat ovat tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostilla sekä sometilien kautta.

16.05

Vaasan kaupunki ei enää viesti julkisesti verkkosivuillaan, sosiaalisen median kanavissaan eikä medialle tietoja koulujen ja päiväkotien korona-altistumisista. Tarkat tiedot altistuneiden määristä tulevat nyt viiveellä, ja pahentuneen pandemiatilanteen takia laajasta jäljittämisestä on luovuttu Pohjanmaan hyvinvointialueella. Koulut ja päiväkodit viestivät edelleen altistumisista huoltajille Wilman kautta.

Kaikille tartunnan saaneille ei siis ehditä enää soittaa, ja tartunnan saaneen tulisi itse ilmoittaa henkilöille, joiden kanssa hän on ollut kontaktissa 48 tuntia ennen oireiden alkua tai koronatestin ottamista.

15.43

Chilessä on aloitettu koronarokotusten neljäs kierros. Chile on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, jossa tehdään näin.

19 miljoonan asukkaan Chilessä 11,3 miljoonaa yli 3-vuotiasta kansalaista on saanut kolme rokotetta. (BBC)

15.30

Helsingin yliopiston virologian professorin Kalle Sakselan, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan sekä akateemikko Kari Alitalon työryhmien kehittämä nenäsuihkeena annettava suomalainen koronarokote on etenemässä ihmiskokeisiin keväällä.

Rokote on päivitettävissä uusille koronavirusvarianteille, myös omikronille. Tavoitteena on, että rokote tulee markkinoille tänä vuonna, ja sen valmistus tapahtuu Kuopiossa.

– Rokotteen nykyistä versiota on muokattu alkuperäisestä, ja se on sellainen, joka huomioi uusia variantteja aiempaa paremmin.

Saksela kertoo, että rokotteella on jo rokotettu koe-eläimiä, eli hiiriä ja hamstereita. Hiirien ja hamstereiden vereen erittämät vasta-aineet neutraloivat hyvin laboratorio-olosuhteissa uusia variantteja, mukaan luettuna omikronia.

– Siinä mielessä näyttää oikein hyvältä, mutta teollinen valmistus on vielä valmisteilla.

Lue tästä koko juttu.

15.18

Koronan jäljitystyötä jatketaan Etelä-Pohjanmaalla, vaikka se syö voimavaroja. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä kertoi maanantaina, että laajasta tartunnanjäljityksestä luovutaan.

Osastonylilääkäri Raimo Jokisalo Seinäjoen keskussairaalasta kertoo, että tilanne voi muuttua nopeasti. Jäljitettävää on niin paljon, että perässä pysyminen alkaa olla vaikeaa.

– Toistaiseksi jatkamme ainakin jossain määrin, mutta sitä joudutaan priorisoimaan. Koska kaikille ei enää pystytä soittamaan, ilmoitetaan positiivisesta covid-tuloksesta tekstiviestitse, Jokisalo kertoo.

Lue tästä koko juttu.

15.13

Ruotsissa on viimeisen seitsemän päivän aikana todettu noin 18 500 koronatartuntaa päivittäin. Se on enemmän kuin terveysviranomaisten vakavimmissa ennakkoarvioissa. (SvD)

15.04

Kiinassa jo kolme miljoonakaupunkia on määrätty sulkutilaan koronatartuntojen vuoksi. Henanin maakunnassa sijaitsevan Anyangin kaupungin viisi miljoonaa asukasta määrättiin maanantai-iltana paikallista aikaa pysymään kodeissaan.

Viime viikolla sulkutilaan asetettiin samassa maakunnassa sijaitseva miljoonan asukkaan Yuzhou. Xi'anin kaupungin 13 miljoonaa asukasta ovat koronasulussa jo kolmatta viikkoa.

Tiukkoihin sulkutoimiin on ryhdytty Kiinassa jo hyvin pienistä tartuntamääristä. Tänään koko maassa raportoitiin yhteensä 110 uutta maansisäistä tartuntaa.(STT)

14.25

Yhdysvalloissa oli maanantaina 141 385 ihmistä sairaalahoidossa koronan vuoksi. Se on melkein yhtä paljon kuin ennätyspäivänä 14. tammikuuta 2021 koronan edellisessä aallossa. (Washington Post)

13.58

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen tiedottaa, että koronarokotteiden saatavuuden takia jatkossa käytetään yli 12-vuotiaiden koronarokotuksissa pääasiassa Moderna-rokotetta.

Poikkeuksena alle 30-vuotiaille miehille annetaan turvallisuussyistä aina Comirnaty-rokotetta. Mikäli henkilön rokotukset on aloitettu Comirnaty-rokotteella, voidaan hänelle tilanteen mukaan tarjota mahdollisuutta jatkaa kyseisellä valmisteella.

Rokotevalmisteen vaihtuminen kesken sarjan ei haittaa. Erilaisia rokotteita käytettäessä suojasta voi muodostua jopa parempi kuin pelkästään yhtä rokotevalmistetta käytettäessä.

13.50

Paralympialaisiin valitun hiihtäjä Inkki Inolan kisamatka lumilajien MM-parakilpailuihin peruuntuu tai ainakin viivästyy opashiihtäjä Arttu Kaarion korona-altistuksen takia. Kaario altistui viikonloppuna Imatran SM-hiihdoissa. (STT)

13.28

Novak Djokovic pääsi harjoittelemaan Melbournessa Australian avoimen tennismestaruusturnauksen kentälle, mutta Australian hallitus saattaa yrittää perua hänen viisuminsa uudelleen. Maanantaina Djokovicin valitus hyväksyttiin paikallisessa oikeusistuimessa, ja serbi pääsi pois valtion säilöönottokeskuksena käytetystä hotellista.

Maahanmuuttoministeri Alex Hawken tiedottaja kuitenkin ilmoitti, että ministeri saattaa käyttää oikeutta perua viisumin uudelleen.

Djokovic on pitkään kiemurrellut koronavirusrokotuksesta kysyttäessä, mutta oikeuskäsittelyn myötä julki tulleet tiedot hänen lausunnoistaan Australian rajavartiolaitokselle paljastavat, että Djokovic ilmoitti viime viikolla Melbournen lentokentälle saapuessaan olevansa rokottamaton. (STT)

13.19

The Independent -lehti kertoo, että australialainen nainen halaili tuntemattomia ja kilisteli maljoja näiden kanssa yökerhossa Melbournessa. Syy tähän oli se, että nainen halusi saada koronatartunnan ja sairastaa taudin ennen hänen tulevia häitään.

Nainen julkaisi tempauksestaan videon Tiktokissa.

13.06

Maskinkäyttösuositusta sekä etätyösuositusta jatketaan koko pääkaupunkiseudulla 13.2.2022 asti. Koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saa edelleen jatkua aiemman linjauksen mukaisesti. (STT)

12.58

Jos koronatartuntojen nykyinen tahti jatkuu, yli puolet eurooppalaisista saa omikronmuunnostartunnan seuraavien 6-8 viikon aikana, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Globaalin terveyden tutkimuslaitos IHME:n ennusteesta kertoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge tiedotustilaisuudessa tänään.

12.20

Suomessa on raportoitu 9 768 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viimeisen seurantaviikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus on 1 137 sataa tuhatta asukasta kohti.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koko koronavirusepidemian aikana noin 338 600 tautitapausta

Uusia covid-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu kymmenen. Kaikkiaan Suomessa on raportoitu tähän mennessä 1 666 koronakuolemaa. (STT)

Positiivinen testitulos koronaviruksen kotitestissä Espoossa 11. tammikuuta.
Positiivinen testitulos koronaviruksen kotitestissä Espoossa 11. tammikuuta.
Heikki Saukkomaa

12.16

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan tänä vuonna 17 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna teollisuuden investoinnit kasvoivat EK:n mukaan noin 23 prosenttia, kun talous palautui koronakriisistä.

EK arvioi, että teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo on tänä vuonna noin 9,9 miljardia euroa. (STT)

11.30

Pohjanmaan hyvinvointialueella on todettu sata uutta koronatartuntaa. Niitä on nyt yhteensä 8407.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 1828. Maanantaina otettiin 877 koronatestiä.

11.08

Perheille tulleessa Wilma-viestissä todetaan, että hallituksen koronaministeriryhmän suosituksen mukaisesti annetaan vahva suositus maskien käyttöön sisätiloissa vähintään perusopetuksen vuosiluokille 3-9, toiselle asteelle ja ammatilliseen koulutukseen Pohjanmaalla.

Opetuksen järjestäjä tarjoaa kaksi maskia per päivä niille koululaisille ja opiskelijoille, joilla on oikeus ilmaiseen opetukseen. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3-5 kertaan viikossa.

Pohjanmaalla käytetään alkuun kotitestejä oireisten ja altistuneiden kanssa. Pohjanmaalla rutiininomaisia testauksia ei tässä vaiheessa katsota välttämättömiksi. Kaikille jaetaan kuitenkin kaksi testiä jo nyt. Niitä käytetään, mikäli saa ilmoituksen altistumisesta tai jos ilmaantuu oireita.

11.01

Lontoon Heathrow-lentokentän johto vaatii viranomaisilta, että koronatestien ottamisesta luovutaan niiden matkustajien osalta, jotka ovat saaneet rokotteet.

Joulukuussa noin 600 000 matkustajaa perui lentonsa omikron-variantin vuoksi. (The Guardian)

10.27

Tenniksen ATP-kiertueen johto harmittelee Novak Djokovicin viisumiasiasta noussutta kärhämää ja toivoo tarkempia ohjeita Australiaan saapuville. ATP kehottaa kaikki pelaajia ottamaan koronarokotteen.

9.55

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu maanantaina 149 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on koronan vuoksi 12 potilasta.

Kuluneen kahden viikon aikana on piirin alueella todettu 1986 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on alueella noussut yli tuhanteen, se on nyt 1029.

9.43

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador kertoo saaneensa koronavirustartunnan. Tartunta on presidentin toinen. Hän kertoo oireidensa olevan lieviä ja eristäytyvänsä jatkaen tehtäviään virtuaalisesti.

Tunteja ennen ilmoitustaan hän oli puhunut päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan käheällä äänellä. Hän sanoi, että aikoo tehdä koronatestin, mutta uskoo kyseessä olevan tavallinen influenssa.

68-vuotias Lopez Obrador on rokotettu koronavirusta vastaan. (STT)

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador.
Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador.
AFP/Lehtikuva
    Jaa artikkeli