Vaasan vaalipiirin äänestysprosentti nousi yli 15:een - Viisi paikkakuntaa kiri jo yli 20 prosenttiin

Eduskuntavaaleissa ehdolla olevista pohjalaisista lähes kaikki ovat vastanneet Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneeseen.
Eduskuntavaaleissa ehdolla olevista pohjalaisista lähes kaikki ovat vastanneet Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneeseen.
Kuva: Tomi Kosonen

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen kolmantena päivänä äänestysinto ei juuri vaalipiirissä hiipunut.

Perjantain jälkeen äänensä on antanut 15,7 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista. Se tarkoittaa, että kirjekuoriin on suljettu jo yli 52 000 ääntä. Torstaista äänestysprosentti kohosi 5,2 prosenttiyksikköä.

Kolmen äänestyspäivän jälkeen koko maan äänestysprosentti nousi 15,1 prosenttiin.

Alla olevasta grafiikasta näet, kuinka ahkerasti äänestäjät ovat olleet alueen kunnissa liikkeellä.

Ennakkoäänestys jatkuu aina 28. maaliskuuta kello 20 saakka. Ilkka-Pohjalainen päivittää joka ilta verkkosivuilleen, miten aktiivisesti ennakkoäänestys on sujunut.

Vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Ilkka-Pohjalaisen vaalikoneesta apua äänestyspäätökseen

Jos oma eduskuntavaaliehdokas on vielä haussa, Ilkka-Pohjalaisen vaalikone auttaa itselle sopivan ehdokkaan löytämisessä.

Vaalikoneessa on valtakunnallisia kysymyksiä sekä täsmäkysymyksiä Vaasan vaalipiirin asioista, joihin ehdokkaat ovat vastanneet.

– Siellä on teemoja, jotka jakavat vaalipiirin ehdokkaat, Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila sanoo.

Ilkka-Pohjalaisen vaalikone on laadittu yhteistyössä Iltalehden kanssa. Iltalehti on tehnyt kaikille ehdokkaille yhteisiä kysymyksiä eri teemoista, kuten taloudesta ja turvallisuudesta. Ilkka-Pohjalaisen omat kysymykset keskittyvät Vaasan vaalipiirin asioihin.

– Vaalikoneesta pääsee tutkimaan, mitä mieltä ehdokkaat ihan oikeasti ovat asioista. Se on hyvä apu oman ehdokkaan löytämiseen, jos ei vielä tiedä, ketä aikoo äänestää, Mantila jatkaa.

Päätoimittaja korostaa, että vaalikoneen idea on tehdä politiikkaa ja ehdokkaita näkyväksi.

– Pyrkimyksemme on osaltamme kohottaa äänestysaktiivisuutta. Mitä korkeampi se on, sitä parempi on demokratian tila. Tämä on palvelu demokratialle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiivas vaalikevät edessä

Mantila ennustaa tulevista eduskuntavaaleista riitaisia, koska ajat ovat kriittiset niin takana kuin edessä.

– Käymme vaaleihin hyvin vaikean kauden jälkeen. On koronaa, sotaa, inflaatiota ja viimeisimpänä lakot. Suomea koettelevat pitkäkestoiset uhat. Esimerkiksi väestön ikärakenteen muutos on paha juttu, ja siihen on tartuttava.

Niin ikään Mantila ennakoi, että hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa.

– Tulevan hallituksen päätökset ovat valtaosin ikäviä, koska jaettavaa ei kauheasti ole. Joudumme säästökuurille, ja kysymys on, kuinka kova tuo säästökuuri on, ja sietääkö kansa sen.

– Nyt ei kannata jäädä kotiin. Jos on jokin näkemys tästä maailmasta, se kannattaa äänestyskopissa osoittaa, Mantila jatkaa.

Ilkka-Pohjalainen seuraa vaalikevään käänteitä tarkoin ja tahti tiivistyy loppusuoralla. Viime viikolla järjestettiin vaalipaneeli, joka keräsi sadoittain katsojia. Paneelissa eduskuntapuolueiden piirin puheenjohtajat keskustelivat ajankohtaisista aiheista päätoimittaja Mantilan johdolla. Paneelista on katsottavissa tallenne täältä.

Vaaleihin liittyville mielipidekirjoituksille on ollut jo jonkin aikaa oma Vaalipuheita-osionsa Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilla sekä printtilehdessä. Viimeiset vaaliaiheiset kirjoitukset julkaistaan vaalipäivän alla perjantaina.

Vaalipäivänä 2. huhtikuuta uutisointi painottuu verkkoon. Printtilehdessä vaalituloksista uutisoidaan painoaikataulujen vuoksi vasta vaalien jälkeen tiistaina. Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuilla on luvassa muun muassa livelähetyksiä ja mukana vaalitulosta kommentoimassa on politiikan asiantuntija Jussi Lähde.

– Vaali-illan uutisointimme on kaikille avoimesti luettavissa ja katsottavissa, Mantila kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje