Ilmajoelle avataan miehittämätön ruokakauppa – Ostoskassin sisältö skannataan kassalla kahdessa sekunnissa

Yrittäjä Petri Jaakkolalla pitää kiirettä, sillä itsepalveluun ja automaatioon perustuva lähikauppa on tarkoitus avata ensi kuussa.
Yrittäjä Petri Jaakkolalla pitää kiirettä, sillä itsepalveluun ja automaatioon perustuva lähikauppa on tarkoitus avata ensi kuussa.
Kuva: Elena Mikkilä
Jaa artikkeli

Elokuussa Ilmajoen Ahonkylään entisen M-marketin tiloihin aukeaa täysin uudenlainen, ilman kassahenkilökuntaa oleva ruokakauppa. Kauppa on avoinna vuorokauden ympäri ja sisään tunnistaudutaan pankkikortilla.

Kauppias Petri Jaakkola kertoo, että ostokset voi kerätä vaikkapa suoraan omaan reppuun, sillä kassa-alueella oleva automaattiskanneri lukee kaikki tuotteet repun tai ostoskassin läpi kahdessa sekunnissa. Ostokset maksetaan maksukortilla, jonka jälkeen ulko-ovi aukeaa.

Jaakkolan mukaan liikeidean ydin on helppous, nopeus ja omatoimisuus.

– Ryhtyessäni vuosi sitten kauppaa suunnittelemaan pohdin nykyajan digiloikkaa, työvoimapulaa ja kustannuksia. Näiden ajatusten pohjalta päädyin automatisoituun konseptiin.

Jaakkola kertoo, että Suomessa lähimmät automatisoidut kaupat sijaitsevat Helsingissä ja ne ovat lähinnä pieniä kioskimuotoisia liikkeitä. Ruotsissa automatisoituja ruokakauppoja on jo enemmän ja Jaakkola onkin käynyt tutustumassa ruotsalaiseen konseptiin.

Ruotsissa palvelun käyttäjäksi täytyi rekisteröityä ja se koettiin hankalaksi, sillä moni asiakas kääntyi kannoillaan tämän vuoksi.

– Halusin kaupan ostoskokemuksesta helpon, joten sisäänpääsy tapahtuu vain pankkikorttia vilauttamalla. Toivottavasti helppous houkuttelee asiakkaita myös ohikulkuliikenteestä, Jaakkola sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähikaupan valikoima

Idea lähikaupan perustamisesta lähti tarpeesta.

– Ahonkylän M-market lopetti toimintansa joitain vuosia sitten ja asukkaat ovat kaivanneet lähikauppaa. Aina avoinna oleva kauppa palvelee myös vuorotyöläisiä.

Mini Smart -nimeä kantava kauppa on pieni lähikauppa 700-800 tuotteen valikoimalla ja sen liiketila noin 90 neliömetriä. Kauppa työllistää yhden osa-aikaisen työntekijän, joka toimii myymäläpäällikkönä ja vastaa esimerkiksi hyllyjen täytöstä.

Irtotuotteiden, kuten hedelmien osalta Jaakkola vielä miettii toteutustapaa.

– Koska kaikissa tuotteissa on skannauskoodi, ei yksittäisen banaanin myyminen ole mahdollista. Ehkä hedelmiä myydään jonkinlaisina valmiina hedelmäkoreina, Jaakkola pohtii.

Alkoholi- ja tupakkatuotteita itsepalvelukaupassa ei lainsäädännön vuoksi voi myydä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje