Ilmajoen kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen on Etelä-Pohjanmaan opistolla keskiviikkona järjestettävän Ilmajoki Priden suojelija. Se on aiheuttanut paheksuntaa joissain Ilmajoen kunnanvaltuutetuissa.
Ilmajoen kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Hannu Akkanen (ps.) julkaisi maanantaina iltapäivällä Facebook-tilillään julkilausuman, jossa on yhteensä 13 kunnanvaltuutetun tai varavaltuutetun allekirjoitus. Joukossa on kahdeksan perussuomalaista, neljä kristillisdemokraattia ja yksi kokoomuslainen.
Julkilausumassa paheksutaan sitä, että kunnan kasvot on annettu tapahtumalle kysymättä ensin valtuutetuilta. Julkilausuman mukaan tapahtuma loukkaa konservatiivisesti ajattelevia kuntalaisia ja luottamushenkilöitä.

Laitalainen hämmästelee kirjoitusta.
– Olen todella pettynyt tuohon ahtaaseen näkökulmaan, mutta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Mielestäni tasa-arvo ja yhdenvertaisuus pitää huomioida Ilmajoellakin. Vaasassa sanottiin hienosti viime vuonna, että yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistäminen on yksi kaupungin tärkeimmistä tehtävistä.
Laitalaisen mukaan hänellä ei ollut tarvetta kysyä lupaa asiaan.
– Olen pienessä roolissa mukana. Jos olisin kieltäytynyt siitä, olisi voitu kysyä, että eikö Ilmajoella toteudu tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ollenkaan.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Akkanen rinnasti satenkaarilipun ja uusnatsit
Akkanen kertoi sunnuntaina Facebook-tilillään aikovansa laskea sateenkaariliput alas, jos sellaisia nostetaan Ilmajoen kunnan lipputankoihin. Hän pitää virallista liputusta ja Suomen lippua ainoana oikeana lipputankoon nostettavana lippuna.
– Jos sateenkaarilippu nostettaisiin salkoon, sitten pitäisi nostaa vapaamuurareiden ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeenkin lippu, jos heillä on jokin juhla. Mihin se raja vedetään?
Pohjoismainen vastarintaliike on uusnatsijärjestö. Miksi rinnastat sen sateenkaarilippuun?
– Molemmat ovat ideologisia liikkeitä.

Akkanen on tykännyt Facebookissa kommenteista, joissa ehdotetaan esimerkiksi sateenkaarilippujen polttamista tai muuta töhrimistä.
– Lähinnä olen tykännyt siitä, että joku kommentoi. Tuskin tekisin lipulle mitään.
Tapahtuman yhteistyökumppanina toimivan Lakeuden Sateenkari ry:n tiedottajan Julla Laurilan mukaan kunnalta ei ole pyydetty sateenkariliputusta.
– Tässä on pahastuttu aivan olemattomasta. Jos lippu nostetaan, se nostetaan opiston salkoon. Tämä on opiston oma teemapäivä, ja tapahtuma on aika pienimuotoinen. Se järjestetään keskellä viikkoa ja keskellä päivää, ja osallistujat ovat varmaan pääasiassa asiasta kiinnostuneita opistolaisia.
Opiston rehtorin Kyösti Nyyssölän mukaan on tärkeää antaa keskustelutilaa ja mahdollisuuksia tapahtuman järjestämiseen. Osallistuminen ei kuitenkaan ole pakollista.
– Meillä on teemapäiviä lähes viikoittain. En tiedä, oliko joku tarkoitushakuisesti jakanut tietoa, että opistolla olisi pakko osallistua tähän tapahtumaan, mutta tämä on vapaaehtoista toimintaa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
"Haikailin koko sydämestäni yhteisöä, tukea ja merkkejä hyväksynnästä"
Lakeuden Sateenkaari ry sai Instagram-tililleen viime kesänä Lapua Priden aikaan uhkauksen, jossa yhdistystä uhattiin muun muassa ampumisella ja verilöylyllä. Poliisi jäljitti viestien lähettäjän ja otti hänet kiinni. Nyt vastaavia uhkauksia ei ole tullut.

Keskiviikon tapahtumassa on esimerkiksi paneelikeskustelu pohjalaisesta urheilusta ja kulttuurista sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta, lippu- ja banderollityöpaja, vogue-tanssiesitys, drag show ja pride-kulkue.
– Kun itse olin pohjalainen sateenkaarinuori, haikailin koko sydämestäni yhteisöä, tukea ja merkkejä hyväksynnästä. Niiden perässä piti aina lähteä muualle. Sateenkaariyhteisön näkyminen esimerkiksi tapahtumien muodossa tuo lohtua paikkakunnan sateenkaari-ihmisille, Laurila sanoo.