Poliisi keskeytti kadonneen marjastajan aktiiviset etsinnät tuloksettomina – Vapaaehtoiset jatkavat maaston haravoimista

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Onni Ojala
Jaa artikkeli

Poliisi kertoo keskeyttäneensä Kauhavalla 1.8.2022 kadonneeksi ilmoitetun marjastajan etsinnät tuloksettomina.

Maastoalueelle kadonneen henkilön etsinnät käynnistettiin maanantaina 1.8. heti poliisille tulleen katoamisilmoituksen jälkeen.

Ympärivuorokautiseen etsintään osallistui kadonneen henkilön omaisten ja useiden eri viranomaistoimijoiden lisäksi vapaaehtoinen pelastuspalvelu, jonka runsas osallistujamäärä oli merkittävässä roolissa etsintöjen toteuttamisessa.

Mikäli henkilön mahdollisesta olinpaikasta ilmenee lisätietoa, etsintöjä jatketaan välittömästi.

Asian tutkinta jatkuu kadonneen henkilön tutkintana.

Pohjanmaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoisjohtaja Aana Vainio kertoo, että etsinnöissä oli mukana satoja vapaaehtoisia.

– Keskiviikkona oli vähän reilu kaksisataa ja edellisinä päivinä samaa luokkaa.

Pelkkikankaan kylätalon lähialueet käytiin läpi useaan kertaan. Lisäksi haravoitiin kylätalon alueet noin kymmenen kilometrin säteellä joka suuntaan.

Vainio kertoo Vapaaehtoisen pelastuspalvelun olevan ilman muuta uudestaan mukana, jos etsinnät aktivoituisivat ja viranomaiset sitä pyytäisivät.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel kertoo, että jokaisessa katoamistapauksessa arvioidaan erikseen tilanne ja tehdyt toimenpiteet. Niiden mukaan päätetään, kauanko aktiivisia etsintöjä jatketaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etsinnät jatkuvat nyt epävirallisesti

Etsinnöissä mukana olevat kertovat sosiaalisessa mediassa, että etsintä jatkuu torstaina kello 15.00 epävirallisesti vapaaehtoispohjalta. Toteutettava etsintä ei ole Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa, eikä poliisin johtamaa. Poliisilta on kuitenkin varmistettu, että etsintä ei haittaa heidän tutkintaansa.

Vapaaehtoisten etsijöiden ilmoittautuminen ja etsinnän johtopaikka on Pelkkikankaan kylätalolla osoitteessa Pelkkikankaantie 944.

Jokainen etsintään osallistuva toimii täysin omalla vastuullaan. Etsintää kuitenkin johdetaan niin, että toiminta on järjestelmällistä ja tiedetään, missä kukin etsijä on menossa.

Yksi vapaaehtoisista on Marjo Nurmenniemi, joka kuuluu myös Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun. Nurmenniemi on toiminut etsinnöissä johdon assistenttina ja ollut hyvin kartalla etsintöjen tilanteesta.

– Alue, missä ollaan tähän mennessä etsitty eiliseen kello 23.00 asti, on todella laaja ja etsintöjä on jatkettu monella eri menetelmällä.

Mitään tulosta etsinnät eivät ole vielä tuottaneet.

– Nyt järjestämme niin sanotun harjoituksen eli etsinnän painotus on siinä, että löydettäisiin jokin syy, asia, esine tai yhteys, mikä johtaisi virallisen etsinnän uudestaan avaamiseen.

– Harjoituksen muodossa saamme koottua kyläläisiä yhteen hallitusti ja kootusti. Siten saadaan selville myös karttapaikkoja, joissa on käyty. Ne ovat sitten viranomaisten tiedossa, jos tulee tarvetta jatkaa virallisia etsintöjä.

Tällä hetkellä etsintä ei ole viranomaisten johtamaa eikä poliisi ole tänään paikalla.

– Harjoitellaan siis meidän omien valmiuksien parantamista. Nyt meillä on vain oikeasti se kohdehenkilö ja kohdetavaroita tuolla maastossa. Se on meille samanlaista harjoitustoimintaa, mitä tehtäisiin muutenkin harjoituskaudella.

Nurmenniemi johtaa vapaaehtoisia tämän illan. Yksi syy jatkaa etsintöjä on omaisten toive.

– Ei jää sitten sellaista oloa, että jotakin olisi jäänyt tekemättä.

Monta päivää on jo kulunut, mutta Nurmenniemen mukaan vapaaehtoisia on tulossa vielä reilusti.

– Eilenkin oli todella paljon etsijöitä ja oletamme, että vapaaehtoisia alkaa taas kello kolmen jälkeen saapumaan tänne kylätalolle.

Edit 15.26. Juttua on päivitetty kauttaaltaan ja lisätty muun muassa tieto, että etsintä jatkuvat torstaina epävirallisesti vapaaehtoispohjalta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje