Aalto-yliopiston muodin koulutuksessa ei vakavia väärinkäytöksiä – yliopiston selvityksessä nousi kuitenkin esille ongelmia ja epäkohtia

HELSINKI

Aalto-yliopiston muodin koulutuksen epäkohtaselvityksestä ei löytynyt vakavia ongelmia. Esimerkiksi järjestelmällistä tai tahallista häirintää tai syrjintää ei ilmennyt.

Kielteisinä asioina nousivat silti esille kokemukset epäasiallisesta kohtelusta ja kielenkäytöstä, puutteet viestinnässä ja esiin tuotujen ongelmien vaillinaisesta käsittelystä. Jatkossa tulee kiinnittää huomiota erityisesti tasapuoliseen viestintään ja esimerkiksi opiskelijoiden harjoittelupaikkoja koskeviin käytäntöihin, selvityksessä todetaan.

Myönteistä palautetta sai koulutuksen laatu, opetushenkilöstön panos opiskelijoiden kehittymiseen, kannustava ilmapiiri ja ammatillisten mahdollisuuksien tarjoaminen.

Selvityksen tulokset ovat johtaneet sekä yleisiin suosituksiin toiminnan kehittämisestä että yksittäisten henkilöiden toiminnan arviointiin, Aalto-yliopisto kertoo.

Jatkossa kiinnitetään myös huomiota opiskelijoiden ja henkilökunnan jaksamiseen ja työilmapiiriä parantaviin toimiin.

–  Meillä on ollut keskustelutilaisuuksia henkilökunnan kanssa ja ne ovat olleet hyviä dialogin aloituksia, sanoo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.

Hän toteaa, että laitoksella on tarvetta selkeyttää "tiettyjä prosesseja ja ongelmatilanteiden käsittelyä".

– Syksy on ollut kaikille osapuolille rankka ja nyt lähdetään hyvässä yhteistyössä kehittämään asioita eteenpäin. Minulla on vankka luottamus, että päästään hyvin jatkamaan.

Väitteitä suosikkijärjestelmästä

Väitteet muodin koulutusohjelman ongelmista nousivat julkisuuteen syyskuussa. Tuolloin Longplay-julkaisu kertoi, että vanhempi lehtori Tuomas Laitisella olisi suosikkijärjestelmä, jossa valitut opiskelijat saavat erityiskohtelua. Laitisen käytöstä kuvattiin Longplayn jutussa muun muassa mielivaltaiseksi ja asiattomaksi.

– Opiskelijat ovat kokeneet, että artikkelin esittämä tilanne on erittäin vakava ja siitä ollaan huolissaan, sanoi taideteollisten opiskelualojen opiskelijajärjestön puheenjohtaja Irma Savolainen tuoreeltaan syyskuussa STT:lle.

Laitinen itse ei halunnut tuolloin kommentoida asiaa. Jo syyskuussa osa opiskelijoista keräsi nimiä adressiin Laitisen tueksi.

Aalto-yliopisto käynnisti jutun ilmestymisen jälkeen selvityksen, jonka valmistumisesta korkeakoulu kertoi keskiviikkona.

Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelma on ollut näkyvästi esillä muun muassa siksi, että sen opiskelijat ovat menestyneet sekä kotimaassa että kansainvälisesti ja opetuksen tasoa on pidetty korkeana.

Yliopisto keskeytti syksyllä Laitisen nimittämisen suunnittelun käytänteiden professorin viisivuotiseen virkaan. Tämän asian käsittely on yhä kesken, dekaani Auvinen sanoo.

–  Päätös aikataulusta tehdään myöhemmin, mutta siitä ei nyt ole tietoa.

Auvinen ei halua kertoa Laitisen tämänhetkisestä työtilanteesta mitään. STT ei keskiviikkona tavoittanut Laitista itseään.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset