Postilakko uhkaa yltyä, jollei sopua saada aikaiseksi – sovintoesitystä odotetaan

HELSINKI

Postisolmun avaamista jatkettiin jälleen maanantaina myöhään iltaan valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä. Pöydällä oli valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan mukaan vaikeita kysymyksiä ja suuria kokonaisuuksia.

Piekkala kuitenkin kertoi maanantai-iltana toimistollaan, että hän pyrkii tekemään sovintoesityksen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja Palvelualojen työnantajien Paltan työriidassa.

–  Toivon, että sovintoesitys päästään tekemään. Asiassa täytyy päästä eteenpäin, Piekkala sanoi maanantai-iltana ja kertoi jo luonnostelleensa sovintoesitystä.

Myös neuvotteluosapuolet luonnehtivat, että jäljellä oleviin asioihin ei ole helppo löytää ratkaisua.

Sunnuntaina osapuolet olivat koolla kello yhteentoista saakka illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei päästy. Puoliltapäivin alkaneet neuvottelut jatkuivat myös maanantaina myöhään iltaan.

Valtakunnansovittelijan mukaan neuvotteluja on valmius jatkaa tiistaina, jollei sovintoesitykseen päästä maanantaina.

Käynnissä laaja lakko

Postin työriidan ratkaisu käy päivä päivältä kimurantimmaksi, sillä PAU on ilmoittanut laajentavansa lakkotoimiaan. Lisäksi useat muut liitot ovat lähteneet tukemaan PAUta.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9  000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10  000 Postin työntekijää.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Laaja-alaisia vaikutuksia

Useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa. Maanantaina tukitoimistaan ilmoittivat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL. Ilmailualan Unioni IAU ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoittivat laajentavansa tukitoimiaan.

Esimerkiksi AKT:n tukitoimet laajenevat ensi maanantaina Helsingin seudun liikenteeseen vuorokauden ajaksi, jollei sovintoa ennen tätä saada aikaiseksi. IAU:n mahdollinen työnseisaus ensi viikolla puolestaan vaikuttaisi esimerkiksi lentokenttien turvatarkastusten sujuvuuteen sekä lentokoneruoan toimituksiin.

Lisäksi tukitoimista ovat ilmoittaneet Suomen Merimies-Unioni SMU, Rautatiealan Unioni RAU sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

SMU:n tukitoimilla arvioidaan olevan vaikutuksia Silja Linen ja Viking Linen matkustajiin ensi viikolla, jos sovintoa ei ennen sitä löydy. RAUn ja JHL:n toimet puolestaan käytännössä pysäyttäisivät koko raiteilla liikkuvan tavaraliikenteen määräajaksi, VR:ltä arvioitiin maanantaina.

Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Työehtosopimusvaihdos kiistakapulana

Vaikeiden ja isojen asioiden keskiössä on noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. PAU katsoo, että sopimusvaihdos romuttaa lajittelijoiden palkat ja työehdot. Työnantajapuoli pitää pakettilajittelijoiden siirtämistä Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen jakelualan työehtosopimuksen piiriin Postin kilpailukyvyn kannalta olennaisena.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto on aiemmin mediassa väläyttänyt, että työnantajapuoli voisi olla valmis perääntymään työntekijöiden siirtämisestä toisen työehtosopimuksen piiriin.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi