Analyysi: Trumpilta voidaan vielä viedä ehdokkuus nenän edestä

Sekä Donald Trump että Hillary Clinton kasvattivat tiistaina etumatkaansa kisassa puolueittensa presidenttiehdokkuudesta.

Clintonin valinta demokraattien ehdokkaaksi alkaa näyttää lähes varmalta, vaikka hänen vastaehdokkaallaan Bernie Sandersilla periaatteessa onkin vielä mahdollisuus voittoon. Republikaanien tilanne on huomattavasti sekavampi, kun Yhdysvaltojen tiistain esivaalikierroksen tuloslaskenta alkaa keskiviikkona aamusta valmistua.

"Toinen supertiistai" oli Trumpille hyvä päivä – mutta ei riittävän hyvä. Republikaanien kisassa päivän tärkeimmät esivaalikamppailut käytiin Floridassa ja Ohiossa, ja Trump onnistui voittamaan näistä ainoastaan Floridan.

Floridassa ja Ohiossa voittaja saa taakseen kaikki koko osavaltion valitsijamiehet, kun useimmissa osavaltioissa valitsijamiehet jaetaan parhaiten menestyneiden ehdokkaiden kesken suhteessa heidän äänisaaliiseensa. Pelissä oli siis poikkeuksellisen suuri potti valitsijamiehiä.

Lisäjännitystä kisaan tuli siitä, että kaksi Trumpin keskeistä vastaehdokasta ovat kotoisin juuri Floridasta ja Ohiosta.

Floridalainen senaattori Marco Rubio hävisi Trumpille kotikentällään selvästi. Republikaanien puolue-eliitin suosikkina pidetty Rubio keskeytti presidentinvaalikampanjansa kokonaan.

Ohion kuvernööri John Kasich sen sijaan voitti kotiosavaltiossaan selvin lukemin.

Rubion keskeytettyä republikaanien kisassa on jäljellä enää kolme vakavasti otettavaa ehdokasta: Trump, Kasich ja teksasilainen senaattori Ted Cruz.

Trumpilla on tiistain jälkeen takanaan selvästi eniten valitsijamiehiä. Cruz on hyvänä kakkosena. Kasichin valitsijamiessaalis on merkittävästi vaatimattomampi.

Tiistain tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että Trump saa mitä todennäköisimmin koko maan esivaaleissa yhteensä enemmän valitsijamiehiä kuin yksikään vastaehdokkaistaan. Se ei riitä varmistamaan voittoa ehdokkaalle, jota puolue-eliitti ja monet puolueen äänestäjistä vihaavat verisesti.

Varmistaakseen voittonsa Trumpin täytyisi saada taakseen yli puolet kaikista valitsijamiehistä. Siihen hän tuskin pystyy.

Puolueet valitsevat ehdokkaansa puoluekokouksissa heinäkuussa. Yleensä kummankin puolueen esivaaleissa on noussut esiin yksi ilmeinen voittaja, ja kokous on ollut pelkkä muodollisuus. Nyt republikaanien puoluekokouksesta saattaa kuitenkin tulla jännitysnäytelmä.

Jos Trumpin takana on alle puolet valitsijamiehistä, kaikki loput saattavat liittoutua häntä vastaan. Tällöin Trumpia vastustavilla valitsijamiehillä on mahdollisuus nostaa republikaanien presidenttiehdokkaaksi kuka tahansa Trumpin vastaehdokkaista – vaikka joku kisan keskeyttäneistä.

Valitsijamiehillä on jopa oikeus valita joku, joka ei ole missään vaiheessa tavoitellut ehdokkuutta.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että Trumpilla on republikaanien äänestäjien keskuudessa huomattavan suuri kannatus. Mikäli ehdokkuus viedään häneltä nenän edestä selvästä esivaalivoitosta huolimatta, merkittävä määrä republikaanien äänestäjiä pettyy puolueeseensa todella pahasti.

Siihen republikaaneilla ei välttämättä ole varaa.

Vasta heinäkuussa nähdään, ovatko Trumpin vastustajat todella valmiita suututtamaan valtavan äänestäjäjoukon estääkseen tämän ehdokkuuden.

MARIA ANNALA, BOSTON / LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi