Angela Merkel puhui entistä yhtenäisemmän Euroopan puolesta Helsingissä: "Euroopalla pitää olla yhteinen turvallisuus- ja ulkopolitiikka"

HELSINKI

Saksan liittokansleri halusi, että ihmiset puhuisivat toisistaan entistä kohteliaammin varsinkin tulevan europarlamenttivaalikampanjan aikana.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sai seisovat kunnianosoitukset Euroopan kansanpuolueen EPP:n kokousväeltä jo ennen kuin hän aloitti puheensa

– Kiitos, kiitos, mutta ettehän te edes tiedä, mitä aion sanoa, aloitti Saksan liittokansleri.

Saksan CDU-puolueen johdosta väistyvä Merkel puhui voimakkaasti eurooppalaisten arvojen puolesta. Merkel totesi myös, että Euroopan unionin pitäisi puhua ulospäin yhdellä äänellä.

– Euroopalla pitää olla yhteinen turvallisuus- ja ulkopolitiikka. Muuten meitä ei oteta tosissaan, sanoi Merkel.

Vajaan kymmenen minuutin mittaisen puheensa aikana Merkel vetosi siihen, että tulevat europarlamenttivaalit käytäisiin hyvässä ja asiallisessa hengessä.

– Jos puhut pahaa muista, sinun ei pitäisi olla yllättynyt siitä, että ihmiset eivät enää pidä Euroopasta, Merkel sanoi.

Hänen mukaansa Euroopan unioinin paras oppitunti on ollut se, että yhdessä on saatu enemmän aikaan kuin mikä olisi ollut mahdollista erikseen.

– Meitä ymmärretään, jos me puhumme yhteisellä äänellä, hän sanoi ja totesi, että EU kilpailee entistä enemmän Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa.

Merkel totesikin, että eurooppalaiset yritykset voisivat kehittää entistä parempia innovaatioita. Hän harmitteli, ettei Euroopasta tule tällä hetkellä esimerkiksi älypuhelimia.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi