Asiantuntijan mukaan Veikkauksen peliautomaattien tuottojen korvaaminen nettipelaamisella vain pahentaisi ongelmia

HELSINKI

Ongelmapelaamisen asiantuntija kummastelee omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Sirpa Paateron pohdintaa siitä, voisiko peliautomaattien vähentämisen myötä kutistuvia Veikkaus-tuloja kompensoida uusilla peleillä tai nettipelaamisella.

Veikkaus ilmoitti viime viikolla vähentävänsä peliautomaattien määrää ensi vuonna 3  500 automaatilla. Yhdeksi syyksi vähentämiselle mainittiin pelaajakeskeinen vastuullisuus, eli että sillä halutaan puuttua esimerkiksi ongelmapelaamiseen.

Peluurin päällikkö Inka Silvennoinen arvioi, että peliongelmat syvenevät entisestään, jos pelaamista siirretään samantyyppisiin raha-automaattipeleihin nettiin. Silvennoisen mukaan esimerkiksi Peluurin asiakaskunnalle ylivoimaisesti eniten ongelmia aiheuttavat raha-automaattipelit sekä kivijalassa että netissä.

–  Etenkin netissä pelaavilla taloudelliset ongelmat ovat vielä kivijalkapelaamista syvemmät. Eli jos sitä (nettipelaamista) lähdetään lisäämään näistä automaattipeleistä, niin selkeästi vain siirretään ja pahennetaan ongelmaa, Silvennoinen kommentoi STT:lle.

"Jos halutaan ehkäistä pelihaittoja, tuotot tulevat tippumaan"

Toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi viime viikolla, että Veikkauksen vastuullisuustoimet kutistavat yhtiön tulosta vuonna 2021 noin 150–200 miljoonalla eurolla. Eilen asiaa eduskunnassa kommentoineen Paateron mukaan seuraavaksi tulee selvittää, onko Veikkauksella keinoja paikata tulojen pienenemistä.

Peluurin Silvennoinen arvioi, että Veikkauksen on vaikea löytää korvaajaa raha-automaattipelien tuotoille muunlaisista ja vähemmän haitallisista peleistä.

–  Selvästi tässä on sellainen tilanne, että yritetään pitää kiinni niistä tuotoista.

–  Jos todella halutaan ehkäistä pelihaittoja, niin pitäisi rehellisesti myöntää, että tuotot tulevat tippumaan,

Silvennoinen toteaa, että oikein käytettynä monopolijärjestelmä on hyvä keino ehkäistä pelaamisen haittoja. Tällä hetkellä ohjaus ja valvonta ei Suomessa kuitenkaan toimi.

–  Veikkauksen ohjaus ja valvonta on niin monella eri taholla ja niin hajanaista, ettei se ei tunnu palvelevan tarkoitustaan, eli pelihaittojen ehkäisyä. Tarvitaan vahvempaa omistajaohjausta ja itsenäinen valvova viranomainen riittävillä toimivaltuuksilla.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi