Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

LONTOO/BRYSSEL

Britannian ja EU:n edustajat jatkavat tänään kiihkeitä neuvotteluja brexit-sopimuksesta. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella yöhön asti venyneissä neuvotteluissa päästiin lähemmäs ratkaisua, mutta läpimurtoa ei saatu aikaiseksi.

–  Tiimit tekivät töitä myöhään yöhön ja edistyivät. Tiimit tapaavat jälleen tänään aamusta, Britannian edustaja kommentoi uutistoimisto AFP:lle kuvaten neuvotteluja rakentaviksi.

Edustajan mukaan neuvotteluja oli tarkoitus jatkaa noin kymmeneltä aamupäivällä Suomen aikaa.

Korkea-arvoisen eurooppalaisen diplomaatin mukaan neuvottelijat ovat alkaneet muuttaa Britannian ehdotusta jo lakitekstiksi, joka saattaa päätyä EU-maiden johtajien pöydälle huomenna alkavassa EU-huippukokouksessa. Lähde kuitenkin varoitti, että joitakin merkittäviä erimielisyyksiä ei ole vieläkään saatu ratkaistua.

Myös Britannian parlamentin tulee hyväksyä ehdotus.

EU-johtajat koolla Brysselissä torstaina ja perjantaina

EU-johtajat ovat torstaina ja perjantaina koolla huippukokouksessa Brysselissä, jossa on määrä päättää seuraavista askelista. Britannia jättää tällä tietoa EU:n lokakuun viimeinen päivä, ellei maa pyydä lisäaikaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi eilen päivällä, että Britannia yrittää tosissaan löytää ratkaisua.

–  Nyt minulla on ensimmäisen kerran tämän prosessin aikana tunne, että Britannia todella yrittää tässä, Rinne sanoi toimittajille.

Rinne kertoi kysyneensä Britannian pääministeriltä Boris Johnsonilta lauantaina, onko tämä tosissaan hakemassa sopua. Rinteen mukaan Johnson oli vakuuttanut, että näin on ja Britannia on Rinteen mukaan sen myös osoittanut.

Rinne ei eilen suoraan vastannut siihen, onko sopu mahdollista saada tällä viikolla. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier sen sijaan on arvioinut, että erosopimuksesta on yhä mahdollista päästä sopuun tällä viikolla.

–  Vaikka sopimusta on vaikeampaa ja vaikeampaa saavuttaa, se on silti mahdollinen tällä viikolla, Barnier sanoi eilen.

Takarajat ovat seuranneet vuonna 2017 alkaneissa brexit-neuvotteluissa toistaan. Britannian hallituksen on parlamentin säätämän lain mukaan pyydettävä lisäaikaa neuvotteluille, jos erosopimuksesta ei ole päästy sopuun lauantaihin 19. lokakuuta eli kuluvan viikon lauantaihin mennessä. Lisäaikaa pyydettäisiin kolme kuukautta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset