Brother Christmasin Ari Koposelle päiväsakkoja rahankeräysrikoksesta

HELSINKI

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme ihmistä rahankeräysrikoksesta liittyen hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toimintaan. Käräjäoikeuden mukaan Brother Christmasille oli kerätty ilman rahankeräyslupaa 180  000 euroa.

Brother Christmas -hahmona tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen tuomittiin 15 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1  035 euroa.

Kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä oikeus jätti rangaistukseen tuomitsematta. Heidän osuutensa yhdistyksen toiminnan järjestämisessä oli oikeuden mukaan ollut vähäinen.

Syytteissä oli kyse ajasta vuonna 2017, jolloin yhdistyksellä ei ollut rahankeräyslupaa, mutta se myi muun muassa rintanappeja ja rannekkeita.

Käräjäoikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut aidosta tuotemyynnistä muun muassa siksi, että samoja tuotteita myytiin vaihtelevalla 10–25 euron hinnalla. Enintään pyydetty 25 euron hinta ei myöskään vastannut tuotteiden markkinahintaa, vaan ne olivat rinnastettavissa rahankeräyslain tarkoittamaan keräystunnukseen, oikeus katsoi.

Koponen: Epärei lua, kohtuutonta

Koponen pitää rangaistustaan täysin epäreiluna ja kohtuuttomana.

–  Minulle on päätetty antaa 15 päiväsakon rangaistus sen vuoksi, että olen ohjannut liian paljon rahaa hädänalaisille -- Miettikääpä saamani tuomion järjellisyyttä. Minut tuomittiin siitä, että autoin liian paljon. Jos olisin auttanut vähemmän, olisin selvinnyt tuomiotta, Koponen kirjoitti Facebookissa.

Koposta tai muita syytettyjä ei syytetty rahojen väärinkäytöstä. Koponen korosti tätä kirjoituksessaan.

–  Mediat herkuttelevat nyt sillä, että minut tuomittiin ja antavat ymmärtää, että olisin suurempikin roisto ja kavaltaja. Kaikki saadut rahat ovat kuitenkin menneet hädänalaisille, eikä minnekään muualle. Tämä on jo tullut moneen kertaan tutkittua ja todistettua, hän kirjoitti.

Toinen syyte ehti vanheta

Koposta syytettiin myös rahankeräysrikoksesta toiminimeensä Ari Koponen Events liittyen. Syyttäjän mukaan Koponen keräsi loppuvuodesta 2016 omalla toiminimellään liki 24  000 euroa ilman rahankeräyslupaa.

Myös tässä, Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun kautta tehdyssä kampanjassa Koponen esiintyi Brother Christmasin hahmossa. Brother Christmasista tuli rekisteröity yhdistys vasta kampanjan ollessa jo käynnissä.

Käräjäoikeus katsoi, että Koponen ei ollut tavoitellut tai saanut teollaan taloudellista hyötyä tai toiminut muutoin lainvastaisesti. Oikeus huomioi myös sen, että Mesenaatin ohjeet olivat voineet vaikuttaa Koposen kykyyn erottaa rahankeräys joukkorahoituksesta.

Muun muassa näistä syistä Koposen menettelyä oli oikeuden mukaan pidettävä vähäisenä, eli lievänä rahankeräysrikoksena. Siitä syyteoikeus oli jo ehtinyt vanhentua, joten oikeus hylkäsi syytteen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi