Rinteen mukaan hallitus haluaa, että myös miehille tulee viisi kuukautta perhevapaita – eduskunta jatkanut keskustelua hallitusohjelmasta

HELSINKI

Hallituksen kaavailema perhevapaiden uudistus nousi keskeiseksi teemaksi, kun eduskunta jatkoi tänään keskustelua pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmasta.

Uudistus on tuomassa toteutuessaan pidennystä nykyisiin äitiys- ja isyysvapaisiin. STT:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan lähtökohtana on, että äitiys- ja isyysvapaat pitenisivät molemmat viiteen kuukauteen. Vanhempainvapaan eli vanhempien vapaasti jaettavan jakson osalta hallituspuolueiden edustajat puhuvat 5–6 kuukaudesta. Ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden yhteenlaskettu kesto kasvaisi näin useammalla kuukaudella.

Kaavailtua uudistusta salikeskustelussa kommentoineen Rinteen mukaan hallitus haluaa, että myös miehille tulee viisi kuukautta perhevapaita. Rinne myös sanoi täysistunnossa, että uudistuksessa halutaan kunnioittaa kolmikantaista valmistelua. Hallitus siis odottaa, että kolmikanta tuottaisi toivotun kaltaisen perhevapaiden uudistuksen.

Kolmikanta tarkoittaa, että palkansaajien ja työnantajien järjestöt sekä maan hallitus tekevät yhteistyötä esimerkiksi lakien valmistelussa.

Perhevapaita koskeva EU-sääntely lähtee siitä, että äideillä pitää olla henkilökohtaisia vapaita yhteensä viisi kuukautta.

Kaavailtu uudistus päätyi opposition hampaisiin

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajan Sanni Grahn-Laasosen mielestä näyttää siltä, ettei hallitus ole valmis edistämään naisten asemaa työmarkkinoilla. Hänen mukaansa hallituksen perhevapaamallissa on myös hyviä elementtejä, mutta se "heikentää työllisyyttä, lisää kustannuksia eikä korjaa naisten työmarkkina-asemaa".

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah katsoi, että hallituksen kaavailema malli ei ole perheiden näkökulmasta lähtevä uudistus. Essayahin mukaan perheet tietävät parhaiten, mikä ratkaisu milloinkin sopii heidän perhe- ja työtilanteeseensa.

Kristillisten Päivi Räsänen puolestaan arvosteli hallituksen kaavailemaa mallia kiintiömalliksi, jossa "valtiovalta sanelee perheille, kuinka monta kuukautta kukin saa perhevapaita käyttää".

Tuleva sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) vastasi Essayahille ja Räsäselle, että hallitus lisää perheiden valinnanvaraa ja mahdollisuuksia joustoon eikä pakota ketään kotiin.

Keskustan Markus Lohi luonnehti hallitusohjelmaa erittäin hyväksi nimenomaan lapsiperheiden osalta. Hänen mukaansa perhevapaauudistus tehdään perheiden ja lasten hyvinvointia ajatellen, ei muiden vaikuttimien vuoksi.

Oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustajan Riikka Purran mielestä hallituksen hahmottelema perhevapaauudistus on yksi harvoja kohtuullisen hyviä asioita hallitusohjelmassa. Hän toivoi, että uudistuksessa äitien kotonaolo mahdollistettaisiin edes 12 kuukauteen asti.

–  Toivottavasti keskusta pitää kiinni siitä, että tällä ei ole tarkoituskaan työntää naisia pois kotoa, Purra lisäsi.

Keskustelua hallituksen ohjelmasta käytiin eduskunnassa jo eilen, jolloin oppositiopuolueet arvostelivat heti tiukasti muun muassa hallituksen talouslinjauksia. Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna torstaina.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset