Kansanedustajat Harry Harkimo ja Niina Malm saivat sallittua enemmän vaalitukea

HELSINKI

Kahdeksan eduskuntaan valittua kansanedustajaa tai varaedustajaa sai lainvastaista tukea viime kevään eduskuntavaaleissa. Asiasta kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV, joka on tarkastanut kaikkien vaaleissa kansanedustajiksi tai varaedustajiksi valittujen rahoitusilmoitukset.

Neljä ehdokasta oli saanut yksittäiseltä tukijalta enemmän kuin lain sallimat 6  000 euroa. Kyseisistä ehdokkaista eduskuntaan valittiin Harry "Hjallis" Harkimo" (liik.) ja Niina Malm (sd.) ja varasijalle jäivät Risto Kalliorinne (vas.) ja Aki Ruotsala (kd.), VTV:n johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoo.

Rangaistuksia VTV ei voi heille langettaa.

–  VTV:n osalta valvonta on valmis, ja mitään seuraamuksia meidän osaltamme ei ole. Se jää poliittisen vastuun varaan, Londen sanoo.

Neljä sai tukea kielletyltä taholta

Lisäksi toiset neljä ehdokasta olivat saaneet kampanjatukea sellaisilta tahoilta, joilta vaalirahoituslain mukaan ei saisi vastaanottaa tukea. Näissä tapauksissa tukea oli saatu alle 1  500 euroa, jolloin tukea ja sen antajaa ei tarvitse erikseen ilmoittaa vaalirahoitusilmoituksessa.

Tukea ei saa esimerkiksi ottaa vastaan, jos sen antajaa ei voi selvittää. Ulkomailta tukea saa vastaanottaa vain yksityishenkilöiltä ja ehdokkaan kanssa samaa aatesuuntaa edustavilta yhteisöiltä ja säätiöiltä, Londen muistutti tiedotteessa.

Näitä nimiä VTV ei aio julkistaa.

–  Näiden osalta olemme katsoneet, että emme voi antaa tietoja julkisuuslain nojalla, koska se on alle 1  500 euroa eli ilmoitusvelvollisuuden rajan, Londen sanoo.

Kampanja vaati keskimäärin 35 000 euroa

Julkisen vaalirahailmoituksen lisäksi ilmoitusvelvolliset toimittivat VTV:lle kampanjoidensa tiliotteet. Yhteensä 277 ilmoitusvelvollisesta 92 täydensi tai korjasi ilmoitustaan tarkastusviraston pyynnöstä. Korjaukset olivat useimmiten rahoituksen erittelytietojen tarkennuksia.

Eduskuntaan valittujen ja varaedustajien kampanjakulujen keskiarvo oli vajaat 35  000 euroa. Suurin vaalikampanja oli 115  547 euroa ja pienin 308 euroa. Kaikki vaalirahoitusilmoitukset ovat esillä osoitteessa Vaalirahoitusvalvonta.fi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa