Elinluovutuksesta kieltäydytään, koska omia elimiä pidetään liian huonoina

HELSINKI

Suomalaisista suurin osa on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen toisen ihmisen auttamiseksi. Vain noin joka kymmenes kieltäisi luovutuksen, selviää Munuais- ja maksaliiton keväällä teettämästä kyselytutkimuksesta. Tutkimusta varten Kantar TNS haastatteli hieman yli tuhat suomalaista maalis-huhtikuun vaihteessa.

Useimmat elinluovutuksen kieltäneet ajattelevat, että heidän elimensä eivät kelpaa luovutettavaksi. Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaan mukaan luovuttajan ei kuitenkaan tarvitse itse arvioida omien elintensä kuntoa. Ainoastaan hiv- tai virushepatiittitartunnat sekä sairastettu syöpä estävät luovuttamisen.

– Mutta perussairaudet tai lääkintä ei välttämättä estä sitä lainkaan, Inomaa kommentoi STT:lle.

Myöskään korkea ikä ei estä elinluovutusta.

– Lääkärit aina tutkivat ja harkitsevat tilanteen tapauskohtaisesti. Saattaa esimerkiksi olla, että joku elimistä on erittäin hyvässä kunnossa, vaikka muut eivät ehkä kävisikään.

Viime vuonna nuorin elinluovuttaja oli 2-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Elinten saajaa ei voi valita, eikä saajaa koskaan paljasteta

Elinluovutuksesta kieltäydytään myös epätoivotun saajan pelossa. Kieltäytyneistä noin joka viides kertoi syyksi sen, että oma elin voitaisiin antaa jollekin, joka ei ansaitse sitä. Saajaa ei voi kuitenkaan valita.

Suomessa myöskään luovuttajan omaiset eivät saa koskaan tietää, kenelle luovutetut elimet päätyvät, eikä elinsiirron saanut saa tietää luovuttajaa.

– Suomessa on katsottu, että tämä on paras tapa, ja säännöt ovat tarkkaan määritelty, Inomaa sanoo.

Vaikka saajat ovat yleensä erittäin kiitollisia saamastaan, usein hengen pelastavasta lahjasta, harva kuitenkaan haluaa selvittää, kuka elimet on luovuttanut.

– Suomalaiseen mentaliteettiin sopii, että kyseessä on tuntematon luovuttaja.

Eniten tehdään munuaisensiirtoja

Viime vuonna Suomessa tehtiin hieman alle 400 elinsiirtoa. Näistä yli puolet oli munuaisensiirtoja.

Munuaisen luovuttamisen ehdot helpottuivat tänä vuonna, kun uusi kudoslaki tuli voimaan maaliskuun alussa. Nyt munuaisen voi luovuttaa läheiselleen myös kauempi sukulainen tai hyvä ystävä. Vanha laki antoi vain potilaan lähiomaisille tai samassa osoitteessa asuvalle puolisolle mahdollisuuden luovuttaa potilaalle toisen munuaisensa.

Inomaan mukaan lain vaikutus ei ole vielä ehtinyt näkyä käytännössä, koska luovutusprosessit ovat pitkiä.

– Varmaan vasta nyt pikkuhiljaa alkaa tulla näitä tapauksia, joita laki mahdollistaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset