"En ole tullut poliisiksi ja kansanedustajaksi edistämään veronkiertoa"

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Veera Ruoho (ps.) aikoo äänestää eduskunnan käsittelyssä olevaa hallintarekisterilakia vastaan.

– Itselläni oma vaihtoehto on punainen nappi. Täytyy tapahtua ihme, että pystyisin hyväksymään hallituksen esityksen, Ruoho sanoi toimittajille torstaina eduskunnassa.

Ruoho perusteli kantaansa sillä, että hän on identiteetiltään poliisi ja vannonut poliisin virkavalan.

– En ole tullut poliisiksi enkä kansanedustajaksi edistämään veronkiertoa, hän sanoi topakasti.

Ruoho kertoi olevansa valmis kantamaan vastuun hallitusta vastaan äänestämisestä, oli se sitten varoitus tai ryhmästä erottaminen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei vielä torstaina päättänyt, mitä seuraamuksia punaista painaville koituu.

Etenkin perussuomalaisten viisi poliisikansanedustajaa on ollut lakia vastaan. Lännen Median tietojen mukaan heistä yksi, Reijo Hongisto (ps.), on valmis hyväksymään esityksen. Mika Raatikainen (ps.) ilmoitti jo viime viikolla vastustavansa sitä.

Tiistaina lain käsittely keskeytettiin perussuomalaisten aloitteesta, ennen kuin puolueen eduskuntaryhmä taipui sen taakse erimielisyyksien jälkeen.

Perussuomalaiset vaati hallintarekistereihin piilotetuille osingoille 50 prosentin ennakonpidätystä, mihin hallituskumppanit keskusta ja kokoomus sitten suostuivatkin.

Eduskunta päätti keskiviikkona myöhään illalla äänin 30–7 keskeyttää hallintarekisteriasian käsittelyn. Sitä jatketaan ensi tiistaina.

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaavan, kansanedustaja Timo Harakan (sd.) mukaan tunnistamattomien osingonsaajien osingoille kaavailtu sakkovero voidaan kiertää, koska se ei koskisi osakkaiden myyntivoittoja.

– Käytännössä osakas voi myydä tai vuokrata osakkeet juuri ennen osingonmaksua, jolloin tulot muuttuvat myyntivoitoiksi osinkojen sijaan. Ja kas, verottaja ei tiedä niistä mitään, Harakka ja SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér kirjoittavat blogissaan.

– Jo nyt hyvin yleistä, että osakkeita siirretään juuri ennen osingonmaksua muun muassa brittien nimiin, sillä Suomen ja Iso-Britannian verosopimus estää veron perimisen näistä osingoista, he huomauttavat.

Talousvaliokunnassa mietintö hallintarekisterilaista hyväksyttiin huhtikuun lopulla hallituspuolueiden voimin. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) taipui sen taakse, kun siihen lisättiin ponnet omistustietojen julkisuuden lisäämisestä ja tunnistamatta jäävien osingonsaajien lähdeveron nostamiseksi.

Sitä ennen lakiesitys oli jumittanut Turusen johtamassa talousvaliokunnassa puolitoista vuotta.

Eduskunnassa käsiteltävänä olevan lakimietinnön mukaan suomalaisen yhtiön osakkeet voidaan liittää ulkomaiseen arvo-osuusjärjestelmään. Ulkomaisen hallintarekisterin kautta suomalainen voisi hallinnoida niitä ilman, että niiden oikea omistaja näkyy.

Laki ei kuitenkaan sallisi Suomessa toimivan arvopaperikeskuksen tarjota hallintarekisteröintiä suomalaisille sijoittajille.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa