Enemmistö vastustaa kyselyssä kuntaliitoksia

HELSINKI

Enemmistö suomalaisista vastustaa kuntaliitoksia. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan melkein kuusi kymmenestä vastaajasta on sitä mieltä, että omaa asuinkuntaa ei pidä liittää yhteen yhden tai useamman naapurikunnan kanssa talouden parantamiseksi.

Suhtautuminen on muuttunut kielteisemmäksi vuoteen 2016 verrattuna. Silloin noin joka toinen vastusti liitoksia. Nyt noin joka neljäs suhtautuu kuntaliitokseen myönteisesti.

Vastaajista hieman useampi kuin joka toinen vastustaa myös kuntaveron korotusta. Lisävelkaa vastustaa kuusi kymmenestä. Kunnan omaisuuden myyntiin suhtautuu nihkeästi joka toinen.

Kyselyyn vastanneet ovat myös sitä mieltä, että kuntapalveluiden laatua ei saa heikentää eikä karsia, eikä niitä pitäisi ulkoistaa. Henkilökunnan irtisanomista vastustaa useampi kuin joka toinen vastaaja.

Sen sijaan palveluseteleihin suhtaudutaan melko myönteisesti, sillä 55 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että asuinkunnan tulee jakaa palveluseteleitä, jolloin kuntalaiset saisivat itse päättävät keneltä palvelut ostavat.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Vastaajia oli syyskuussa noin 1  100. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi