Ensi viikon sää näyttää epävakaiselta – luvassa lunta ja räntää

HELSINKI

Matalapaineet tuovat ensi viikon aikana lumi- ja räntäsateita koko maahan, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ensimmäinen matalapaine saapuu Etelä-Suomeen sunnuntai-iltana. Sateet leviävät etelästä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen maanantaiaamuun mennessä.

Etelässä sateet tulevat vetenä ja maan keskiosissa vetenä ja lumena. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lunta voi sataa jopa kymmenen senttiä. Lapissa sää on maanantaina pääosin poutainen.

Maanantaina lämpötilat voivat kohota etelässä yli viiden asteen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on pakkasta.

Tiistaina matalapaine väistyy, ja maan länsi- ja keskiosissa on poutaista. Maan pohjois- ja eteläosissa voi sataa paikoin lunta.

Tiistaina lämpötilat laskevat koko maassa pakkasen puolelle. Maan eteläosissa on pikkupakkasia ja maan keskiosissa 5–10 astetta pakkasta. Lapissa pakkanen voi kiristyä 20 pakkasasteeseen.

Loppuviikosta lisää sateita

Keskiviikkona lännestä saapuu voimakas matalapaine, joka tuo lisää sateita koko maahan. Sateet tulevat pääosin lumena ja räntänä. Sateiden vuoksi ajokeli on huono suuressa osassa maassa.

Lämpötilat kohoavat keskiviikkona, ja maan länsi- ja lounaisosissa asteet nousevat yli nollan. Idässä ja pohjoisessa lämpötilat pysyvät vielä pakkasella.

Sää jatkuu loppuviikon epävakaisena. Suuressa osassa maata on odotettavissa lumi- tai räntäsateita. Rannikoilla sateet voivat tulla vetenä. Etelässä lämpötilat pysyvät nollan tuntumassa, ja idässä ja pohjoisessa pakkaset heikkenevät.

Päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta kertoo, että epävakainen sää on joulukuulle tyypillistä, kun meret ovat vielä auki.

–  Etelässä ja lännessä sahaamista vähän nollan molemmin puolin. Sateen olomuotokin on sellainen, että kun lunta tulee, se sulaa pois, Mustala sanoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset