Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin niukasti, Parikkalassa mitattiin tiistaina 33,6 astetta

HELSINKI

Tukala helle Etelä- ja Itä-Suomessa ja toisaalta myös voimakkaat ukkosmyrskyt pohjoisemmassa osassa maata jatkuivat tiistaina.

Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin tiistaina vain kahden kymmenesosan päähän, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelä-Karjalan Parikkalassa lämpötila nousi iltapäivällä neljään mennessä 33,6 asteeseen, joka on tämän kesän toistaiseksi korkein Suomessa mitattu lämpötila.

Suomen kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta.

Myös Pirkanmaalla Tampereen Härmälässä, Keski-Suomessa Jämsän lentoasemalla ja Etelä-Savossa Mikkelin sekä Savonlinnan lentoasemilla lämpötilat nousivat tiistaina yli 33 asteen, kertoi päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Keskiviikkona lämpötila Suomen kaakkoisosassa voi nousta vielä samoihin lukemiin. Viljamaan mukaan on mahdollista, että kesäkuun lämpöennätyksen rajaa saatetaan vielä hätyytellä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun asukkaita kehotettiin pysymään sisällä ukkosella

Ilmatieteen laitos antoi eilen iltapäivällä viranomaistiedotteen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa esiintyvistä voimakkaista ukkospuuskista, joiden arveltiin aiheuttavan paikoin tuulivahinkoja. Ihmisiä kehotettiin pysymään ukkosen aikana sisätiloissa sekä varomaan ulkona kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Pietarsaaressa tuulen nopeus puuskassa oli alkuiltapäivällä 27,5 metriä sekunnissa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos kertoi iltapäivällä, että nopeasti noussut ukkosrintama aiheutti alueella noin 35 tehtävää kahden tunnin aikana.

Vahingot olivat muun muassa teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita, taajamatulvia sekä kattojen irtoamisia. Henkilövahinkoja ei päässyt syntymään..

Oulun Vihreäsaaressa tuuli yltyi puuskassa 25,5 metriin sekunnissa.

Jokilaaksojen pelastuslaitos vuorostaan kertoi, että iltapäivällä puoli kuuteen mennessä pelastuslaitokselle oli kertynyt kaikkiaan noin 50 tehtävää, jotka koostuivat erilaisista myrskytuhojen raivauksista ja kaatuneiden puiden raivauksista eri puolella aluetta.

Ilmatieteen laitos antoi varoituksen ukkospuuskista myös Suomenlahden alueella.

Pelastuslaitos varautui vahinkoihin

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos kertoi tiistaina seuraavansa tiiviisti sään ja ukkosrintamien kehittymistä. Mahdollisiin vahinkoihin oli varauduttu.

–  Meillä on nostettu johtamisvalmiutta siltä varalta, että laajempaa tuhoa alkaa tulla. Sitten aletaan johtaa tehtäviä, kertoo päällikköpäivystäjä Petri Hintikka.

Hintikan mukaan näytti siltä, että tiistain rajuilma oli laajemmalla alueella kuin maanantaina, jolloin hälytykset ja pelastuslaitoksen tehtävät keskittyivät Oulun kaupunkiin.

Maanantaina yksi ihminen kuoli ja kaksi loukkaantui, kun myrskyn repimät puut kaatuivat heidän päälleen. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli maanantaina kaikkiaan lähes 200 vahingontorjuntatehtävää. Viimeiset raivaukset kestivät aamuyöhön tiistain puolelle.

Maanantain myrskyn jäljiltä osa puustosta oli heikentynyt ja oli katkeamisvaarassa alueilla, joihin uudet ukkosrintamat iskevät.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa