EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

BRYSSEL

Tulevan komission maahanmuutosta vastaavan varapuheenjohtajan titteli muuttuu. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on taipunut muuttamaan kreikkalaisen Margaritis Schinasin titteliä, joka oli eurooppalaisen elämäntavan suojelemisen komissaari. Uusi titteli on eurooppalaisen elämäntavan edistämisen komissaari.

Euroopan parlamentin sosiaalidemokraatit kertoivat muutoksesta keskiviikkona. Arvostelijoiden mielestä eurooppalaisen elämäntavan suojelemisesta puhuminen yllyttää äärioikeistoa ottaen huomioon, että salkkuun kuuluu muiden muassa maahanmuutto.

Tittelin viilaamisella komission puheenjohtaja yrittää nähtävästi tyynnyttää poliittista myrskyä ja pedata parlamentin hyväksyntää komissiolleen. Uuden komission oli tarkoitus aloittaa jo marraskuun alussa, mutta von der Leyen ei ole saanut kaikille komissaareilleen hyväksyntää Euroopan parlamentista.

Sosiaalidemokraattien mukaan pieniä muutoksia on tulossa myös muiden komissaarien titteleihin. Työstä vastaava komissaari saa vastuulleen myös sosiaaliset oikeudet ja ympäristöstä sekä meristä vastaavan komissaarin titteliin lisätään kalastus.

Romanian, Unkarin ja Ranskan ehdokkaiden on vielä läpäistävä parlamentin valiokuntien kuuleminen ennen kuin uusi komissio pääsee aloittamaan. Maiden edelliset ehdokkaat eivät tässä onnistuneet, vaan nyt menossa on toinen kierros.

Jos kaikki ehdokkaat läpäisevät kuulemiset, parlamentti voisi äänestää koko komission luottamuksesta vielä marraskuussa. Ongelmana on kuitenkin yhä Britannian komissaariehdokas. Maa ei ole EU:n pyynnöistä huolimatta nimennyt ehdokastaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi