Komission puheenjohtaja Suomen esittämistä "vakavista leikkauksista" EU:n budjettiin: "Olen huolestunut"

BRYSSEL

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo olevansa huolestunut Suomen ehdottamista "vakavista leikkauksista" Euroopan unionin tulevien vuosien budjettiin verrattuna komission esitykseen.

Esitettyä pienemmällä budjetilla ei hänen mukaansa saada toivottuja panostuksia esimerkiksi rajavalvontaan, puolustukseen, digitalisaatioon ja vihreään talouteen. Von der Leyen aikoo keskustella budjetista jäsenmaiden kanssa ensi viikon huippukokouksessa. Hän odottaa, että huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel jatkaa budjetin valmistelua siten, että se voisi valmistua ensi vuoden alkupuolella.

EU-maat neuvottelevat parasta aikaa EU:n rahankäytöstä vuosina 2021–2027. Neuvotteluiden pohjana on komission esitys ja tuoreimpana puheenjohtajamaa Suomen ehdotus. Suomi jakoi maanantaina jäsenmaille ehdotuksen, joka on saanut osakseen odotetusti kovaa arvostelua.

Suomi esittää budjetin kooksi 1,07 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Se olisi 1  087 miljardia euroa, mikä on vähemmän kuin komission ehdottama 1  135 miljardia.

–  Olen huolestunut vakavista leikkauksista, jotka tässä ehdotuksessa ovat verrattuna komission esitykseen. Vakavia leikkauksia on esitetty strategisen agendan keskeisiin tavoitteisiin, von der Leyen sanoi keskiviikkona Brysselissä komissionsa ensimmäisen viikkopalaverin jälkeen.

Suomen valmistelema paperi osoittaa von der Leyenin mukaan, miten vaikeat neuvottelut budjetista ovat.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan komissiosta kuuluva arvostelu oli arvattavaa. Komission lähtökohta oli hänen mukaansa täysin epärealistinen.

–  Totta kai hän tykkää huonoa, koska se ei ole komission ehdotuksen mukainen, Lintilä sanoi Brysselissä ennen euroryhmän kokousta.

EU-maiden suurlähettiläät käsittelivät keskiviikkona ensimmäisen kerran Suomen ehdotusta. Myös jäsenmailta tuli kritiikkiä. Kriittisiä ääniä on kuulunut varsinkin eteläisestä Euroopasta.

Ensimmäinen ulkomaanmatka Afrikkaan

Von der Leyenin ensimmäinen matka EU:n ulkopuolelle suuntautuu perjantaina Afrikkaan. Matkan kohteena on Etiopia, jossa sijaitsee Afrikan unionin päämaja.

Mukana matkassa on kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen (sd.), komissiosta kerrotaan.

Von der Leyen sanoo haluavansa osoittaa matkalla, että Afrikan manner on tärkeä Euroopan unionille. EU tavoittelee hänen mukaansa Afrikan kanssa hyvää kumppanuutta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa