Ex-oikeusministeri Häkkäsen entiselle erityisavustajalle Tapani Mäkiselle korruptiosyytteet – Mäkisen mukaan taustalla "tuttavilta" saatu laina

HELSINKI

Ex-oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) ex-erityisavustajaa Tapani Mäkistä (kok.) vastaan nostettiin tiistaina syytteet törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet liittyvät Mäkisen toimintaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Lisäksi kaksi tuusulalaista yrittäjää sai syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta. Syyttäjän mukaan epäillyt teot tapahtuivat alkuvuodesta 2015 ja ne liittyvät Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltyihin etuosto-oikeusasioihin. Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Mäkinen toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2017.

Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt. Mäkinen vakuutti tiistaina Facebookissa, että on aina toiminut luottamustehtävissään laillisesti.

–  Syytteen nostamisen perusteena on vanhoilta tuttavilta saatu tavanomainen laina, jonka olen maksanut takaisin aikanaan laaditun velkakirjan ehtojen mukaisesti. Laina ei liity millään tavoin asemaani tai tehtäviini Vantaan kaupungin luottamushenkilönä, jossa tehtävässä olen toiminut laillisesti ja johdonmukaisesti. Lainaan ei liity mitään sopimatonta saati rikollista, Mäkinen kirjoitti.

Häkkäsen avustajan tehtävä jäi rikostutkinnan vuoksi

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajaksi. Hän irtisanoutui tehtävästä viime vuoden keväällä rikostutkinnan vuoksi.

Häkkänen ei tiistaina halunnut kommentoida Mäkisen oikeusprosessia mutta kertoi, että päätös tämän palkkaamisesta oli viime kädessä hänen.

–  Asianosaiset kommentoivat. Itse en voi asiasta lausua, en aiemmin oikeusministerinä enkä muutenkaan, sillä se on myös juridisesti niin, etteivät poliitikot voi oikeusprosesseihin kommentoida, Häkkänen sanoi STT:lle.

Mäkinen on myös entinen kansanedustaja. Hän istui eduskunnassa kaksi kautta vuosina 2007–2015. Syytteet käsitellään aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi