Haavisto vastasi kysymyksiin al-Holin ympärillä kiihtyvästä huhumyllystä: "Jos operaatio olisi mahdollista toteuttaa, tulisi siitä tieto – tällä hetkellä sellaista ei ole"

HELSINKI

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei vahvistanut keskiviikkona julkisuudessa pyörineitä väitteitä siitä, että suomalaisia oltaisiin lähiaikoina palauttamassa al-Holin leiriltä Syyriasta. Myöskään uusia tietoja mahdollisten palautustoimien aikataulusta hän ei antanut.

–  Jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

STT:n tietojen mukaan palautuksien toteutuminen vaatinee käytännössä ainakin kurdiviranomaisilta vihreää valoa. STT:n tietojen mukaan sellaista ei vielä ainakaan ole näköpiirissä.

Suomen viranomaisten kanssa mahdollisista suomalaisten kotiuttamisesta neuvotellut PYD-puolueen kurdipoliitikko Salih Muslim kertoi myös STT:lle, että hänellä ei ole tiedossa aikatauluja palauttamisiin liittyen.

Al-Hol on Pohjois-Syyriassa sijaitseva, Syyrian kurdien ylläpitämä vankileiri, jonne on sijoitettu äärijärjestö Isisissä toimineita naisia ja heidän lapsiaan.

Kolehmaisen allekirjoittama paperi kiersi julkisuudessa

Keskiviikkona Helsingin Sanomat ja Yle kertoivat paperista, jonka mukaan ulkoministeriössä oli jo tarkka suunnitelma, jonka tavoitteena oli kotiuttaa kaikki halukkaat suomalaiset jo tällä viikolla.

Asiakirjan mukaan pääsuunnitelmana on tuoda kaikki suomalaiset yhdellä lennolla. Varasuunnitelmana on tuoda suomalaiset useilla eri tilauslennoilla ja mahdollisesti muualle kuin Helsinki-Vantaalle.

HS:n mukaan asiakirjojen allekirjoittajiksi on merkitty poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sekä poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Kolehmainen kommentoi mediassa keskiviikkona julkaistuja artikkeleita myöhemmin tiedotteessa. Hänen mukaansa poliisihallituksen asiantuntijat ovat olleet mukana ulkoministeriön vastuulla olevassa suunnittelussa liittyen ihmisten palaamiseen al-Holin leiriltä.

Kolehmaisen mukaan kyseessä on salassa pidettävä, poliisin omaan varautumiseen liittyvä suunnitelma. Hänen mukaansa varautumissuunnittelua on tehty useamman kuukauden ajan.

Poliisiylijohtajan mukaan hän ei ole tietoinen ulkoministeriön suunnitelmien sisällöstä suomalaisten hakemiseksi. Poliisihallitus ei ole myöskään saanut virallista ulkoministeriön virka-apupyyntöä tai muuta pyyntöä aiheesta.

Haavisto kuultavana keskustan kokouksessa

Oppositiopuolueet jättivät keskiviikkona al-Holin palautuksista välikysymyksen. Ulkoministerin mukaan mahdollisen hallituksen poliittisen linjauksen tekeminen käsitellään vastauksessa oppositiopuolueiden välikysymykseen ensi viikolla.

Haaviston mukaan ex-pääministerin Antti Rinteen (sd.) hallituskauden aikana valtioneuvostossa käydyt keskustelut puolsivat sitä, että ulkoministeriö tekee toimintalinjauksen al-Holista.

–  Olen nimennyt erityisedustajan 23.10. ja hänen mandaattinsa ja toimintalinjauksensa on esitelty valtioneuvoston jäsenille iltakoulun yhteydessä 31.10. oikeuskanslerin läsnä ollessa, hän sanoi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vahvisti Ylen A-Studiossa, että erikoisvirkamiehestä on kerrottu hallituksen iltakoulussa.

Kulmuni myös kertoi, että hänestä pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että Syyrian al-Holin leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Hänestä Suomen tulisi auttaa lapsia, ei heidän äitejään.

– Äitejä, jotka ovat menneet sinne itse osallistuakseen terroristiseen toimintaan, ei minun mielestäni pidä auttaa.

Ulkoministeri Haaviston mukaan pelkkien lapsien tuonti on käytännössä hyvin vaikeaa. Haavisto on painottanut useasti, että Al-Holin leiriä hallinnoivat ihmiset eivät lähtökohtaisesti halua erottaa lapsia ja vanhempia toisistaan. Suomen olisi myös hyvin vaikea oikeudellisesta näkökulmasta pakolla erottaa lapsia ja aikuisia.

Haavisto on torstaina keskustan ryhmäkokouksen kuultavana al-Holiin liittyvistä asioista.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa