Sipilän hallitus pyysi ja sai eron – ”Sotella ei edellytyksiä edetä”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että hänen eduskunnasta viime päivinä saamansa tilannekuva velvoitti hänet tekemään johtopäätökset, onko hallituksen merkittävimmällä uudistuksella edellytyksiä edetä. Edellytyksiä ei Sipilän mukaan ole.

Sipilä sanoi lehdistötilaisuudessa Mäntyniemessä, että sote olisi ollut tarpeellinen kansalaisten yhdenvertaisuuden ja maan talouden kannalta. Hänen mukaansa keskusta ei aio luopua maakuntamallistaan.

Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Sipilän hallitukselle eron ja pyytänyt hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

Puhemiesneuvoston mukaan hallituksen eron vuoksi eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote -uudistusta. Istuntokausi päättyy puhemiesneuvoston mukaan viimeistään 19.3.

Sipilän mukaan kaikkien eduskunnassa on kannettava vastuu, niin soten kannattajien kuin sen vastustajien. Sipilä kertoi olevansa valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen miettimään, miten tästä eteenpäin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että päällimmäisenä on valtava pettymys siitä, että vuosien työ päättyy. Ratkaisun perustana on tilanne eduskunnassa, aikataulun riittämättömyys ja perustuslailliset ongelmat.

"Poliittista vastuunkantoa"

Pääministeripuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi hallituksen eroa Twitterissä:

- Pääministeri Sipilä jättää eronpyyntönsä, koska sotea ei saada tällä vaalikaudella maaliin. Jos joku kysyy, mitä tarkoittaa poliittinen vastuunkanto, niin sanoisin, että tässä on siitä esimerkki.

Jo eilen ilmeni, että perustuslakivaliokunnalla ei olisi kokousta perjantaina. Asiasta kertoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) STT:lle illalla. Hallintovaliokunta on odottanut perustuslakivaliokunnalta lausuntoa maku 2 -esityksestä.

Maku 2 on maakuntauudistuksen toinen vaihe, johon sisältyvät muun muassa valvontaviranomaisten tehtävät.

Soten pitkä tie

Sosiaali- ja terveysuudistuksia on valmisteltu eri muodoissa 2000- ja 2010-luvuilla. Viime vaalikausilla sote-uudistus on noussut toden teolla otsikoihin.

Kataisen (kok.) hallitus sopi ohjelmassaan kesäkuussa 2011, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistetaan osana kuntarakenteen uudistusta. Tuolloin puhuttiin vahvoista peruskunnista. Kataisen hallituksen lakiesitykset kaatuivat perustuslakivaliokunnassa. Sote-uudistus lykkääntyi seuraavalle vaalikaudelle.

Toukokuussa 2015 Sipilän vetämissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sote-uudistus toteutetaan ensisijaisesti itsenäisiin alueisiin perustuvalla maakuntamallilla. Saman vuoden marraskuussa kokoomus ilmoitti yllättäen, ettei se voi hyväksyä Sipilän esittämää 18 sote-alueen mallia. Sipilä uhkasi pyytää presidentiltä eroa.

Hallitus sopi, että Suomeen tulisi 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Kompromississa keskusta sai tavoittelemansa maakuntahallinnon ja kokoomus sen, että palvelut voi jatkossa valita julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Kesäkuussa 2017 kokoomus ja keskusta joutuvat jälleen hakemaan kompromissia valinnanvapauden törmättyä perustuslakivaliokuntaan ja jouduttua uuteen valmisteluun.

Viime vuoden maaliskuussa hallitus antoi tuunatun valinnanvapauslakiesityksen eduskunnan käsittelyyn.

Lakiesityksessä lukuisia ongelmia

Perustuslakivaliokunta totesi kesäkuussa, että sote-lakiehdotuksessa oli yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjausehdotukset valmistuivat marraskuussa, ja ne ovat olleet sen jälkeen perustuslakivaliokunnan tarkasteltavina. Esimerkiksi professori Juha Lavapuron mukaan ongelmia on ollut tietosuojassa, aikataulussa, maakuntavaaleissa, notifikaatiossa, asiakassuunnitelmassa, valvonnassa, rahoituksessa ja integraatiossa Juhannuksen alla hallituksen ja opposition sote-jännitteet purkautuivat huutoriitelyksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun oli määrä sopia sote-käsittelyn jatkoaskelista.

Viime marraskuussa sosiaali- ja terveysvaliokunta lähetti sote- ja maakuntauudistuksen korjatut mietintöluonnokset perustuslakivaliokuntaan. Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa perustuslakilinjauksista helmikuussa.

Edit. 8.3. kello 10.03: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Edit. 8.3. kello 10.25: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Edit. 8-3- kello 12.09: Juttua päivitetty.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi