Helleraja paukkui Lappeenrannassa – mittaushistorian toiseksi myöhäisin syyshelle

HELSINKI

Tiistaina vietettiin Suomen mittaushistorian toiseksi myöhäisintä hellepäivää. Päivän korkein lukema mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla, jossa kuumimmillaan oli 26,2 astetta puoli viiden aikaan iltapäivällä.

Tähän asti myöhäisintä hellepäivää vietettiin Tampereella 17. syyskuuta 1947, jolloin elohopea nousi 25,2 lämpöasteeseen. Ilmatieteen päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö kertoi tiistaina illalla STT:lle, että 72 vuoden takaisen kaltaista syyshelteiden huipentumaa tuskin nähdään tänä syksynä.

–  Ei riko vielä sitä, eikä todennäköisesti ole tulossakaan tämän jälkeen enää hellettä. Kyllä me mennään syksyä kohti, Pyykkö kertoi.

Lämpimien ilmamassojen saapuminen Suomeen etelästä tähän aikaan vuodesta ei ole epätavanomaista, Ilmatieteen laitoksesta kerrottiin aiemmin tiistaina.

–  Usein syksyllä vielä tulee aika lämpimiä ilmamassoja, mutta monesti ne ovat aika pilvisiä, eikä aurinko pääse lämmittämään. Nyt kävi niin, että pilvet hävisivät ja aurinko pääsi lämmittämään, päivystävä meteorologi Paavo Korpela sanoi.

Lämpötila laskee jo keskiviikosta alkaen

Jo keskiviikkona Suomeen alkaa virrata viileämpää ilmaa. Matalapaine tulee lounaasta, ja maan etelä- ja keskiosaan leviää kuurotyyppisiä sateita. Lämpötilat laskevat iltapäivällä maan länsiosassa alle 20 asteen. Idässä Etelä-Lappiin asti on 20 asteen lukemia, paikoitellen ylikin. Lämmin ilma väistyy Suomesta idän ja koillisen suuntaan, ja lännestä ja lounaasta tulee vähän viileämpää ilmaa.

Sää jatkuu epävakaisena ja muuttuu tuulisemmaksi jo keskiviikosta alkaen. Luvassa on navakkaa tuulta suuressa osassa maata.

Torstaina lämpötilat laskevat selvästi alle 20 asteen koko maassa, pohjoisessa jäädään alle 15 asteen. Maan etelä- ja keskiosassa pysytään noin 15 asteessa, lounaisissa maakunnissa voi olla pari astetta enemmän. Sateita on myös luvassa monessa paikassa torstaina.

–  Koko maassa satelee ainakin jossain kohtaa päivää. Illalla sää poutaantuu vähitellen lännestä alkaen, Korpela sanoi.

Viikonloppuna lämpötilat putoavat jo alle 15 asteeseen suurimmassa osassa maata, ja sää jatkuu epävakaisena ensi viikkoon.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset