Helsingin poliisi kieltää uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä – "Mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen"

HELSINKI

Helsingin poliisi on päättänyt kieltää uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä. Poliisin mukaan kokoontumista ei voida pitää muun muassa perustuslain, kokoontumislain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena.

–  Mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen julkisuuteen niin kadulla kuin tietoverkoissakin, todetaan maanantaina annetussa päätöksessä.

Poliisin päätöksessä sanotaan, että EIT:n ratkaisukäytännössä on vahvistettu, että rasismi ei nauti kokoontumisvapaudelle, sananvapaudelle eikä yhdistymisvapaudelle perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa taattua suojaa.

–  PVL:n ja sen toimintaa jatkavan KV-liikkeen ajaman kansallissosialistiseen aatteeseen sisältyvän etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä sekä ulkomaalaisia voimakkaasti syrjivän viestin levittämistä ei voida sallia yleisellä paikalla tapahtuvassa mielenosoituksessa.

Kohti vapautta on antanut poliisille ennakkoilmoituksen mielenosoituksen järjestämisestä itsenäisyyspäivänä. Lisäksi liike mainostaa mielenilmaustaan internetsivuillaan.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja ylikomisario Seppo Kujalan mukaan Kohti vapautta -liikkeen (KV) toiminnan perusteella on selvää, että kyse on väliaikaisessa toimintakiellossa oleva Pohjoismainen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnasta.

–  Tällöin kokoontuminen jo sellaisenaan muodostaa laitonta yhdistystoimintaa koskevan rikoksen, ja poliisi ei voi lähtökohtaisesti sallia rikoksen tapahtumista, Kujala sanoo STT:lle.

Kujalan mukaan kielto on ilmoitettu mielenosoituksen järjestäjälle, joka ymmärsi asian. Kujala sanoo, että poliisin lähtökohta on, että Kohti vapautta -mielenosoitusta ei Helsingissä itsenäisyyspäivänä järjestetä.

–  Me tietysti valvomme tekemiämme päätöksiä ja että kyseinen kokoontuminen ei lähtökohtaisesti ala.

–  Poliisi valvoo, ettei sellaista tapahtumaa tule.

Poliisi: Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa PVL:n aktiivijäsenet

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi noin kuukausi sitten Pohjoismaista vastarintaliikettä koskevasta rikostutkinnasta. Poliisin epäilyn mukaan PVL:n toiminnan jatkamisessa Kohti vapautta -liikkeenä ja internetsivuilla on kyse laittoman yhdistystoiminnan jatkamisesta.

Tutkinta liittyy muun muassa Kohti vapautta -liikkeen toimintaan Helsingin keskustassa marraskuussa. Liikkeen materiaalia jaettiin ohikulkijoille Narinkkatorilla ja Stockmannin edustalla. Samassa tutkinnassa on myös Poliisihallituksen keväällä tekemä tutkintapyyntö PVL:n toiminnan jatkamisesta verkkosivuilla.

Helsingin poliisi viittaa itsenäisyyspäivää koskevassa päätöksessään KRP:n tutkintaan ja toteaa, että PVL:llä ja Kohti vapautta -liikkeellä on yhteys.

–  Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja KV:n toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet, niillä on yhteinen visuaalinen ilme ja ne ajavat saman aatteen pohjalta samoja tavoitteita samoin keinoin käyttäen samoja iskulauseita, päätöksessä sanotaan.

Poliisin mukaan esimerkiksi symbolien muuttamisella internetsivuilla ei ole merkitystä.

–  PVL:n epäillään jatkaneen toimintaansa myös vastarinta.com -sivustolla, eikä ratkaisevaa merkitystä ole yksinomaan sillä muodollisella seikalla, että PVL:n nimeä ja sen tunnuksena olevaa valkovihreätä nuolikuviota ei enää käytetä.

Arvio paikan päällä

Kujala sanoo, että jos Kohti vapautta -liikkeen ja PVL:n aktiiveja kuitenkin itsenäisyyspäivänä kokoontuu, poliisin tulee arvioida paikan päällä, onko kyse lainvastaisesta toiminnasta.

–  Puutumme lähtökohtaisesti ja ensisijaisesti sellaiseen toimintaan, joka on katsottava sopimattomaksi tai lainvastaiseksi. Arvioimme erikseen, muodostaako toiminta tästä kokoontumisesta olennaisesti lainvastaisen, jolloin se voidaan poliisin määräyksestä päättää.

Jos poliisi toteaa paikalla, että kokoontuminen on vastoin lakia, se antaa asiasta ilmoituksen järjestäjälle.

–  Ensisijaisesti päättämisvelvollisuus on kokouksen järjestäjällä. Hänen pitää lopettaa kokous, joka on olennaisesti lainvastaiseksi muuttunut. Mikäli järjestäjä ei sitä tee, poliisi antaa esimerkiksi kaiuttimella määräyksen kokouksen päättämisestä ja ohjaa ihmisiä poistumaan paikalta.

Jos poliisin määräystä kokouksen päättämisestä ja paikalta poistumisesta vastustetaan, poliisi voi ryhtyä kiinniottoihin ja ihmisten paikalta poistamiseen, Kujala sanoo.

Kujala huomauttaa, että kokoontumisten ennalta estäminen ei ole mahdollista.

–  Pääsääntö on, että jokainen kokous arvioidaan sen alettua, eli ennakkosensuuri on kokoontumislain perusteella kiellettyä.

Poliisi takavarikoi viime vuonna uusnatseilta hakaristiliput

Korkein oikeus määräsi PVL:n maaliskuussa väliaikaiseen toimintakieltoon. Samalla se myönsi yhdistykselle valitusluvan sen lakkauttamista vaativassa kanteessa. Sekä käräjä- että hovioikeus ovat aiemmin määränneet PVL:n lakkautettavaksi muun muassa liikkeen väkivaltaisuuden takia.

Viime vuonna poliisi takavarikoi uusnatseilta hakaristilippuja. Poliisi poisti liput mielenosoittajilta kulkueen edettyä joitakin satoja metrejä. Mielenosoittajia kehotettiin ensin poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.

–  Tämä oli vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti, perusteli Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä.

Hakaristilippujen kantajia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asia on syyteharkinnassa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset