Helsinkiläinen kotihoidon potilas ehti olla kuolleena pitkään ennen kuin hänet löydettiin – poliisi käynnistää esitutkinnan viimevuotisesta kuolemantapauksesta

HELSINKI

Helsingissä viime vuonna tapahtuneesta kotihoidon potilaan kuolemasta on käynnistetty esitutkinta, kerrottiin Helsingin poliisista torstaina. Tutkinta liittyy tapaukseen, jossa sairaalasta kotihoidon piiriin keväällä 2018 siirtynyt nainen ehti olla asunnossaan kuolleena pitkään ennen kuin hänet löydettiin.

Asiasta uutisoi aikoinaan ensimmäisenä Helsingin Uutiset. Lehden haastattelema Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden tuolloinen viransijainen, johtaja Arja Peiponen sanoi, että hoitajan olisi pitänyt käydä naisen luona, mutta ei jostain syystä ollut käynyt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio kertoi STT:lle, että asiassa esitutkinnan tutkintanimikkeenä on virkavelvollisuuden rikkominen. Larkio ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, keneen tai mihin tutkinta kohdistuu.

Larkion mukaan esitutkinnan alkaminen puolitoista vuotta kuolemantapauksen jälkeen on tämänkaltaisessa tapauksessa normaali.

–  Tämä on aika normaali menettely. Aika tuntuu kyllä pitkältä, mutta siinä tehtiin ensin esiselvittely, jonka jälkeen Valviralta pyydettiin lausunto, jotka ovat suhteellisen pitkäkestoisia. Lausunnon jälkeen neuvottelin asiasta syyttäjän kanssa ja päätin käynnistää esitutkinnan.

"Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi"

Helsingin kaupunki kertoo saaneensa tiedon esitutkinnan käynnistymisestä. Kaupungin mukaan kuolemantapauksen jälkeen sosiaali- ja terveystoimessa käytiin läpi sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja varmistettiin, että ne ovat yksiselitteiset. Myös perehdytyksessä aiotaan kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen.

–  Olemme arvioineet tämän tapauksen johdosta kotiutukseen liittyvät toimintatapamme. Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi, sanoi sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi tiedotteessa.

Meripaasin mukaan sairaalassa ja kotihoidossa käytetään samaa tietojärjestelmää, mutta se ei erikseen hälytä, jos potilas pääsee sairaalasta.

–  Tämä vaikutti osaltaan siihen, että kotihoito jäi käsitykseen, että potilas jää sairaalaan, Meripaasi avasi tapahtunutta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa