Hallitus pohtii uusia rajoitustoimia – Uudenmaan yökahvilat kiinni torstaina, Niinistö medioiden mukaan tarvittaessa valmis poikkeusolojen julistamiseen

HELSINKI

Hallitus on ottamassa uusia askelia etenkin Uudellamaalla nopeasti pahenevan koronaepidemian hillitsemiseksi.

Jo tiistaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa on määrä tehdä päätös uusista ravintolatoiminnan rajoituksista, joilla lopetetaan niin sanottu yökahvilatoiminta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi maanantai-iltana, että ravintolat voisivat avata jatkossa ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan viideltä aamulla. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan torstaina. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koskisi huoltoasemien yhteydessä toimivia ravintoloita..

Sote-ministeriryhmä käsitteli Uudenmaan ravintoloiden rajoituksia kokouksessaan maanantaina.

Yökahviloilla viitataan ravintoloiden mahdollisuuteen avata ovensa uudelleen tunnin kiinniolon jälkeen jopa keskellä yötä. Lehtitietojen mukaan ainakin osassa yökahviloista turvaväleistä ei ole piitattu ja asiakkaat ovat olleet tukevassa humalassa.

Koronatartunnat ovat olleet rajussa kasvussa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Viime viikolla alueen koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen epidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Valmiuslain hyödyt pohdinnassa

Keskiviikkona hallitus aikoo neuvotella laajemmin, mitä mahdollisia uusia koronatoimia tarvitaan ja millä edellytyksillä.

Myös valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on hallituksessa pohdittu. STT:n tietojen mukaan keskiviikon neuvotteluissa tullaan luultavasti pohtimaan, minkälaisessa tilanteessa valmiuslakia voitaisiin tarvita. Keväällä valmiuslain keskeisiä käyttöönottoperusteita oli terveydenhuollon kapasiteetin turvaaminen, mutta vielä sairaalassa olevien koronapotilaiden määrässä ei olla lähelläkään kevään määriä. Toisaalta tautitilanne voi muuttua hyvin nopeastikin.

Normaalioloissa koronarajoitustoimet ovat pääosin alueellisten toimijoiden käsissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylelle maanantaina Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, jos tautitilanne vielä pahenee. Esimerkiksi alueiden eristämisestä ei voida päättää nykylainsäädännön nojalla.

–  Mikäli alueilla ei saada tilannetta hallintaan ja se pahenee merkittävästi, on mahdollista, että ajaudumme tilanteeseen, jossa joudumme turvautumaan uudelleen poikkeusoloihin ja valmiuslain käyttöön. Sen vuoksi vetoan nyt erittäin painavasti alueisiin ja kuntiin niin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa, että lähdetään riittäviin toimiin ajoissa, Marin sanoi Ylen mukaan.

Niinistö tarvittaessa valmis poikkeusolojen julistamiseen, uutisoivat Lännen Media ja HS

Presidentti Sauli Niinistö on valmis poikkeusolojen julistamiseen, jos hallitus ilmoittaa selkeästä tarpeesta siihen. Asiasta uutisoivat sekä Lännen Media että Helsingin Sanomat.

–  Tilanne on niin, että me elämme selvästi poikkeusoloissa. Nämä ovat vielä poikkeuksellisemmat ajat kuin keväällä, jolloin poikkeusolot julistettiin, Niinistö sanoo HS:lle.

Hän sanoo kuitenkin lehden haastattelussa myös, että poikkeusolojen toteamisen lisäksi pitää olla konkreettinen tarve valmiuslaille.

–  Se on nyt aika pitkälti valtioneuvoston käsissä, että tarvitsevatko he juuri nyt sitä.

Lännen Medialle presidentti puolestaan muun muassa sanoo pitävänsä koronaepidemian tilannetta Suomessa nyt erittäin hälyttävänä. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan sitä, kuinka lähellä poikkeusolojen toteamista ollaan.

–  Tällä hetkellä asemoitumiseni on aivan selvä. Jos hallitus tai valtioneuvosto ilmoittaa selkeästi, että nyt tarvitaan tätä tai tätä, johon ei muuten normaalilailla kyetä, kyllä minä olen tietysti valmis.

Aiemmin maanantaina Niinistö kommentoi koronatilannetta myös blogissaan. Niinistö kehotti ihmisiä noudattamaan koronaan liittyviä ohjeita maskeista käsienpesuun ja etäisyyden pitämiseen. Myös rajoitustoimia hänen mukaansa tarvitaan.

Niinistö nosti esille sen, että pääkaupunkiseudulla pohditaan juuri nyt, ovatko nykyiset rajoitukset riittäviä.

–  Asia on ensi sijassa alueen kuntien käsissä, mutta viime kädessä valtioneuvoston ratkaistavissa. Se tosin edellyttäisi valmiuslain käyttöönottoa. Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä.

Koronatilannetta yleisesti Niinistö kommentoi kirjoittamalla, että tilanne maailmalla menee edelleen huonompaan.

–  Suomessa asiat ovat moniin maihin verrattuna paremmin, mutta samaa suuntaa mekin kuljemme. Erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne on hälyttävä, hän totesi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa