Varapuhemies Haatainen kertoo, ettei hae pääministerin tehtävään – "Useat ovat pyytäneet"

HELSINKI

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) kertoo Facebookissa, ettei hän hae pääministerin tehtävään. Hänen mukaansa useat SDP:n jäsenet ja vaikuttajat ovat pyytäneet myös häntä asettumaan ehdolle.

Haataisen mielestä valinnan tekevä SDP:n puoluevaltuusto on jo haastavan paikan edessä, kun ehdokkaita on kaksi. Pääministeriehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

–  Kaikissa tilanteissa keskiössä täytyy olla luottamuksen palauttaminen ja riitelyn välttäminen. Vakavassa paikassa paras ratkaisu saadaan aikaan silloin, kun puoluevaltuuston jäsenet kykenevät tekemään ratkaisunsa nopeasti. Puolueen jäseniltä toivon nyt ennen kaikkea malttia ja järkeä. Luottamuksemme edellyttää sitä, Haatainen kirjoittaa.

SDP:n puoluehallitus on koolla torstaina aamulla ja päättää silloin, milloin kutsuu puoluevaltuuston koolle. On mahdollista, että puoluevaltuusto kokoontuisi jo sunnuntaina.

Rinteen kohtalo valitettava

Haatainen sanoo Facebookissa myös pitävänsä valitettavana, että Antti Rinne (sd.) joutui luopumaan pääministerin tehtävästä.

–  Kansanedustajana, puolueen jäsenenä ymmärsin Rinteen toiminnan niin, että hän halusi varmistaa Postin työntekijöiden työehtojen säilymisen nykyisellä tasolla. Tämä, jos mikä, on sosialidemokraattinen tavoite, eikä sitä pidä hävetä, että kaatuu saappaat jalassa heikomman puolesta.

Ylen kysely SDP:n puoluevaltuutetuille: Useampi kertoi kannattavansa Marinia kuin Lindtmania

Ylen SDP:n puoluevaltuuston jäsenille tekemässä kyselyssä Sanna Marinille ilmoittautui pääministerikisassa 20 kannattajaa, kun Antti Lindtmanin taakse asettui 14 valtuutettua. Puoluevaltuutetuista 20 ei vielä osannut tai halunnut kertoa kantaansa, ja seitsemää valtuutettua Yle ei tavoittanut.

Kysely on tehty keskiviikkona. Marinin kannattajat perustelivat Ylelle kantaansa muun muassa sillä, että hänellä on jo kokemusta SDP:n puheenjohtajan tehtävästä. Marin sijaisti Antti Rinnettä tämän sairausloman aikana.

Lindtmanin kannattajat puolestaan korostivat tämän kokemusta eduskuntaryhmän puheenjohtajana, yhteistyökykyä ja taitoa rakentaa luottamusta.

HS: Suomalaisten suosikki pääministeriksi demareista on Sanna Marin

Kolme kymmenestä suomalaisesta suosii Sanna Marinia seuraavaksi demaripääministeriksi Rinteen jälkeen, kertoo puolestaan Helsingin Sanomien kysely.

Lehden pikagallupissa vastaaja sai valita suosikkinsa nimettyjen SDP:n poliitikkojen joukosta. Eero Heinäluoma, Antti Lindtman ja Jutta Urpilainen saivat kukin 12 prosentin kannatuksen.

Lisäksi Tuula Haatainen, Timo Harakka, Ville Skinnari ja Tytti Tuppurainen saivat hajaääniä. Viidesosa ei osannut kertoa kantaansa.

Marin sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman ovat ilmoittautuneet ehdolle pääministeriksi.

Kyselyn toteutti tiistain aikana Kantar TNS. Haastattelujen kokonaismäärä on 1  820. Virhemarginaali on noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset