Ikäihminen kuoli koronavirukseen Husin alueella – THL:n mukaan koronavirustartuntoja varmistettu nyt yli tuhat, kuolleita seitsemän

HELSINKI

Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi perjantaina Suomessa seitsemään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan maassa oli perjantaiaamuun mennessä todettu 1  025 laboratoriovarmistettua koronavirustapausta.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli THL:n tilastojen mukaan perjantaina 108, joista 32 oli tehohoidossa. Torstaina sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita oli 96 ja tehohoitoa tarvitsevia 24.

Valtaosa perjantaina tehohoidossa olevista, 24 ihmistä, oli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) erityisvastuualueella. Kuolleista kuusi oli Hyksin alueelta ja yksi Tampereen yliopistollisen sairaalan alueelta.

Perjantaihin mennessä Suomessa oli THL:n mukaan tutkittu lähes 18  000 näytteenottokriteerit täyttävää näytettä. Kainuun sairaanhoitopiiri oli ainoa, jossa ei ollut varmistettu yhtään koronavirustartuntaa.

Hus ei enää tiedota yksittäisistä koronakuolemista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi perjantaina, että sen alueella oli torstaina havaittu 46 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan todettuja tapauksia oli Husin alueella torstain jälkeen 642 ja kuolleita kolme.

Hus kertoi iäkkään ihmisen kuolleen koronavirukseen torstaina. Se kertoi, ettei yksityisyyden suojaamiseksi anna tapauksesta lisätietoja eikä aio jatkossa tiedottaa jokaisesta yksittäisestä kuolemantapauksesta.

Eniten koronatartuntoja on todettu Husin alueella tähän mennessä maanantaina 23. maaliskuuta, jolloin tartunnan saaneita löydettiin 74.

Kirurgisesta sairaalasta vuode- ja teho-osastopaikkoja

Helsingin Kirurginen sairaala aiotaan muuntaa kokonaisuudessaan koronapotilaiden hoitoon, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Päätös tehtiin eilen, ja suunnittelutyö alkoi heti.

Muutos edellyttää korvaavien tilojen järjestämistä Kirurgisen sairaalan niille toiminnoille, joita jatketaan epidemian aikanakin, Hus kertoo. Näin saadaan vapautettua Kirurgisesta sairaalasta tilaa koronaviruspotilaiden vuode- ja teho-osastohoitoon.

Kirurginen sairaala sijaitsee Helsingin kantakaupungissa.

Tällä hetkellä koronaviruspotilaat pystytään Husin mukaan vielä hoitamaan olemassa olevissa tiloissa. Kiireetöntä toimintaa vähennetään ja leikkaussaliyksiköiden tiloja muunnetaan tehohoitoon soveltuviksi.

Hus kertoo tiedotteessa, että tarkkoja yksityiskohtia siitä, mihin nykyiset Kirurgisen sairaalan toiminnot sijoitettaisiin ja kuinka paljon koronapotilaiden hoitoon saadaan paikkoja, ei voida vielä kertoa.

–  Suunnittelu tehdään mahdollisimman nopeasti, mutta käyttöönotto riippuu tilanteen kehittymisestä, kertoo viestintäpäällikkö Niina Kauppinen Husista STT:lle.

Tämänhetkisen arvion mukaan epidemiahuippu ajoittuu touko-kesäkuun vaihteeseen.

Eläinklinikat ilmoittavat ihmiskäyttöön sopivista tehohoitolaitteista

Nyt myös eläinlääkärit keräävät tietoa siitä, mitkä eläinklinikoilla käytettävät laitteet voisivat olla muunnettavissa ihmisten tehohoitoon.

–  On epätodennäköistä, että listaa koskaan tarvitaan. Ennakkoon kerätty lista mahdollistaa nopean avun tarjoamisen, mikäli tehohoidon kapasiteetti jossain päin Suomea yhtäkkiä ylittyy, ja lista voi näin potentiaalisesti pelastaa henkiä, katsoo Eläinlääkäriliitto tiedotteessa.

Aluksi on selvitetty, millaisista anestesiatyöasemista, ventilaattoreista ja muista laitteista voisi mahdollisesti olla hyötyä koronavirusepidemian aikaan. Eläinklinikoiden omistajat voivat vapaaehtoisesti ilmoittaa laitteitaan siltä varalta, että niille tulisi sairaaloissa tarvetta.

Kahden ensimmäisen vuorokauden aikana laitteitaan on ilmoittanut nettilomakkeella lähes kolmekymmentä eläinklinikkaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset