Introvertiksi tunnustautuva kirjailija: Tätä sanaa harva uskaltaa käyttää hakemuksessa

Sosiaalinen, ulospäinsuuntautunut ja tykkää työskennellä ryhmässä – tällaisia sanoja moni käyttää kuvaillessaan itseään työhakemuksessa.

Luetellut ominaisuudet ovat tyypillisiä luonteeltaan ekstroverteille ihmisille, jotka ovat usein sosiaalisesti taitavia, itsevarmoja ja itseään hyvin brändääviä. Vähemmän itsestään meteliä pitävät introvertit ovat jääneet varsinkin työelämässä ekstroverttien kollegojensa jalkoihin, väittää ruotsalainen kirjailija ja yhteiskuntakonsultti Linus Jonkman.

Syykin on selvä: Jonkmanin mukaan sisäänpäinkääntyneisyyteen liitetään pääosin negatiivisia asioita, kun ulospäinsuuntautuneisuus koetaan positiivisena asiana.

– Vielä pari vuotta sitten introvertti oli todella negatiivinen sana. Kun googletin introverttiä yksi ensimmäisistä hakuosumista oli massamurhaaja Anders Breivik, ja sen jälkeen hakutuloksissa oli lähinnä monia nörttejä. En usko että monikaan laittaa sitä sanaa kuvailemaan itseään työhakemuksessa toisin kuin ekstroverttiä.

Ulospäinsuuntautuneisuuden korostaminen on viimeistään lähtenyt liikkeelle 1950-luvun Yhdysvalloista, jolloin ryhmien sijaan alettiin korostamaan yhä enemmän yksilön ominaisuuksia. Vuosikymmenien aikana tämä kehityssuunta on vain voimistunut.

– Lapsia opetetaan pienestä pitäen tuomaan omat ajatukset kuuluviin, ja tavoitella niitä asioita, joita haluavat elämässään saavuttaa. Spontaanius ja päämäärätietoisuus ovat ekstroverttisia ominaisuuksia.

Vääristyneen mielikuvan oikaisemiseksi itsekin introvertiksi tunnustautuva Jonkman päätti kirjoittaa kirjan introverteistä työpaikkojen voimavarana. Pienillä käytännön asioilla työpaikoilla pystyttäisiin paremmin huomioimaan persoonallisuuserot. Nyt monet työpaikat on kuitenkin rakennettu pitkälti ekstroverttien ehdoilla.

– Avokonttorit ovat aina huono vaihtoehto, koska ne stressaavat ihmisiä, mutta ekstrovertit kestävät niissä työskentelyä hieman paremmin. Ekstroverteillä on luontainen taipumus kestää enemmän ääniä, hälinää ja jatkuvaa liikettä kuin introverteillä, jotka eivät pysty keskittymään yhtä hyvin melussa. Jos on suuret kuulokkeet päässä, se ei tarkoita että olisi epäsosiaalinen tai ujo, vaan ne ovat keskittymisen takia.

Jonkmanin mielestä tietyllä tapaa nurinkurista onkin se, että samanaikaisesti kun moni yritys etsii ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, he luettelevat hakemuksissaan monia introverttien vahvuusalueita: kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ideointiin, sinnikkyyttä ja analyyttisyyttä.

Kolme vinkkiä ideapalaveriin – Näin pidät aisoissa innokkaan ekstrovertin ja annat tilaa introvertinkin ideoille

1. Äänekkäin ei ole aina lahjakkain: "Ryhmän kovaäänisin ei saa asettaa normia muulle ryhmälle. Jos ekstrovertti henkilö esittää paljon ideoita, jotkut ajattelevat että hän on myös lahjakkain."

2. Tarralappupankki: "Jaa jokaiselle viisi tarralappua. Joka kerta kun puhuu, pitää antaa yksi tarralappu pois. Kun jäljellä ei ole tarralappuja, henkilö ei saa enää puhua loppukokouksen aikana."

3. Ideoita paperille: "Jätä ideointipaperit esille vaikka viiden päivän ajaksi, jolloin voi ohi mennessään lisätä myöhemmin mieleen tulleita ideoita paperille."

Vinkit antoi Linus Jonkman.

JOHANNA JUUPALUOMA/LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi