Irakilaismies levitti Facebookissa raakaa väkivaltamateriaalia ja panetteli shiiamuslimeja – oikeus tuomitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

HELSINKI

Irakilaismies julkaisi Facebook-sivullaan väkivaltavideoita sekä shiiamuslimeja panettelevia ja solvaavia kirjoituksia, mikä toi hänelle tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja väkivaltakuvauksen levittämisestä. Rovaniemen hovioikeus piti tänään antamallaan päätöksellä voimassa käräjätuomion ja miehelle määrätyn sakkorangaistuksen.

Mies kiisti syytteet. Hän sanoi halunneensa väkivaltavideoita jakamalla tuoda esille kotialueellaan tapahtuneita rikoksia sekä ilmaista poliittista kantaansa. Mies kertoi olevansa kotoisin alueelta, jolla Isis on pitänyt valtaa. Pyrkimyksenä oli tuoda esille, että Isisin lisäksi raakuuksiin syyllistyvät myös äärijärjestöä vastustavat puolisotilaalliset shiiajoukot, mies sanoi.

–  Hän ei ollut kohdistanut mielipiteitään uskonnolliseen ryhmittymään vaan ainoastaan näihin puolisotilaallisiin joukkoihin ja niiden tekoihin, mies katsoi valituksessaan hovioikeudelle.

Irakin väestöstä enemmistö on shiiamuslimeja. Shiia- ja sunnimuslimien vastakkainasettelussa äärijärjestö Isis on sunnien puolella.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoitus ei ollut levittää tietoa, vaan vihapuhetta ja vastakkainasettelua.

–  Hän oli toimillaan luonut vastakkainasettelua Suomessa tänne saapuneiden shiia- ja sunniryhmien välille, syyttäjä sanoi hovivastauksessaan.

Syyttäjän mukaan vastaanottokeskuksessa, jossa mies tekojen aikaan vuonna 2016 asui, sunni- ja shiiamuslimien välit tulehtuivat niin pahasti, että poliisin piti puuttua tilanteeseen.

Oikeus: Kyse vihapuheesta, joka ei nauti sananvapauden suojaa

Tuomioistuimet taipuivat asiassa syyttäjän kannalle. Käräjätuomion mukaan väkivaltamateriaalin jakaminen ei ollut tiedonvälityksen kannalta perusteltua. Tietoa olisi voinut jakaa ilman raakoja videoita.

–  Raakaa väkivaltaa sisältävien tallenteiden ja tiedostojen pitäminen yleisesti saatavilla on omiaan aiheuttamaan levottomuutta, pelkoa ja vihaa yhteiskunnassa ja sellaisenaan rinnastuu vaikutuksiltaan vihapuheeseen.

Oikeus totesi, että poliittisen mielipiteen ilmaiseminen kuuluu sananvapauteen ja sananvapaus koskee myös loukkaavia, järkyttäviä ja huolestuttavia ajatuksia. Ihmisiä tai ryhmiä loukkaavat vihapuheet eivät kuitenkaan nauti sananvapauden suojaa.

–  Kirjoitusten sävy on ollut voimakkaan yleistävä ja esitetty materiaali on ollut asetelmaltaan yksipuolista ja voimakkaita tunteita herättävää, mikä on ollut omiaan herättämään vihaa ja halveksuntaa toista konfliktin osapuolta kohtaan. Näillä perustein vastaajan sivustollaan esittämä materiaali ei nauti sananvapauden suojaa.

Mies tuomittiin 50 päiväsakkoon, mistä maksettavaa hänelle tuli 300 euroa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset