Ilmailualan unioni pidensi tukilakkoaan neljään viikkoon – JHL:n tukilakko pysäyttää junien huoltoa ja töitä ratapihoilla

HELSINKI

Lakkoruuvin käyttö Postin työkiistassa tiukentui tiistaina. Tukilakon maanantaina aloittanut Ilmailualan unioni (IAU) pidensi tukitoimiensa mitan neljään viikkoon.

Postia ei käsitellä lentoasemilla ennen kuin 9. joulukuuta, jollei työriitaan saada ennen sitä ratkaisua.

IAU jätti ennakkoilmoituksen tukitoimiensa pidentämisestä tiistaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle.

Vielä tiistaina aamupäivällä IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari ilmoitti STT:lle, että IAU harkitsee lisätoimia sen jälkeen kun Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja Palta ovat tavanneet keskiviikkona valtakunnansovittelijan luona. Myöhemmin tiistaina IAU kuitenkin päätti pidentää lakkoaan saman tien.

–  Tukilakot voisivat kasvaa vaikutuksiltaan niin mittaviksi, että Postin työehtojen tilanne on ratkaistava. Ne heijastuisivat koko lentoliikenteeseen, Haapasaari sanoi aamupäivällä.

Ilmailualan unioni aloitti kahden viikon tukilakon maanantaina yhtä aikaa PAUn lakon kanssa.

Posti ilmoitti tiistaina, että pieni osa päivän kirjepostista ja aikakauslehdistä oli saatu jaettua eri puolilla Suomea.

Posti: Suuri osa paketeista perille Suomessa

Suuri osa postipalvelujen kautta suomalaisille menossa olleista paketeista pystyttiin jakamaan perille tiistaina postialan lakosta huolimatta, kertoi Postin kansanvälisten verkkokauppapalveluiden johtaja Sami Finne STT:lle.

Hänen mukaansa paketit saatiin hyvin perille etenkin suuremmissa kaupungeissa. Enemmän ongelmia oli jakelussa haja-asutusalueille.

Kansainvälisen pakettiliikenteen tilannetta vaikeutti Finnen mukaan se, että IAU lähti tukilakkoon.

–  Muilta mantereilta Suomeen tulossa olevat paketit jäävät odottamaan lähtömaihinsa IAU:n tukilakon päättymistä. Lähempää, esimerkiksi EU-maista, saapuvia paketteja olemme pystyneet siirtämään esimerkiksi maantiekuljetuksiin, Finne lisäsi.

Hänen mukaansa Suomeen saapuu normaalisti EU:n ulkopuolelta kuukausittain noin miljoona postipakettia.

Suomesta ulkomaille lähtevien pakettien tilanne on Finnen mukaan samansuuntainen kuin saapuvien: selvimmin jumissa on muille mantereille lähdössä olevien pakettien liikenne.

Kohteena myös rautateiden tavaraliikenne

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puolestaan ilmoitti tiistaina, että sen järjestämä valtakunnallinen tukilakko pysäyttää junien huollon ja työt ratapihoilla ensi viikolla. JHL:n lakko sulkee rautateiden tavaraliikenteen ratapihat ensi viikon tiistain ajaksi. Junien kunnossapito puolestaan on lakossa ensi viikon keskiviikkona.

JHL haluaa vauhdittaa rautatieliikenteen tukilakoilla PAUn ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista. JHL vastustaa Postin suunnittelemia heikennyksiä työehtoihin.

–  Postin johto yrittää täysin härskisti ja moraalittomasti hakea kannattavuutta työehtoja polkemalla. Työntekijät halutaan Postin tuottotavoitteiden maksumiehiksi, suomi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL ja Raideammattilaiset JHL korostivat olevansa jatkossakin valmiita laajoihin järjestöllisiin toimiin työehtosopimusten heikennysten ja sopimusshoppailun pysäyttämiseksi.

RAU: Tarvetta kovemmille toimille voi tulla

Myös muut kuljetusalan liitot päättävät lähipäivinä mahdollisista tukitoimista eilen alkaneelle lakolle. Rautatiealan Unionin (RAU) puheenjohtaja Tero Palomäki arvioi STT:lle, että RAUn mahdolliset tukitoimet tehdään "melko samoilla askelmerkeillä" kuin JHL:nkin.

–  Lähtökohtana on, että saamme aikaan painetta postialan työkiistan ratkaisun löytämiseksi. Pyrimme kuitenkin varmaan tässä vaiheessa rajaamaan pois henkilöliikenteen tukitoimien piiristä, eli ne kohdistuisivat tavaraliikenteeseen.

Tarvetta kovemmillekin toimille voi Palomäen mukaan valitettavasti tulla.

–  Tilanne (Postissa) on todella huono. Näyttää olevan riski siitä, että nyt alkanut työtaistelu ei ratkea koskaan, jos Palta ja PAU jäävät keskenään asiaa ratkomaan.

Palomäen mukaan RAU aikoo päättää tukitoimistaan sen jälkeen kun kiistan osapuolet ovat tavanneet keskiviikkona valtakunnansovittelijan luona.

–  Jos asia nytkähtää eteenpäin, voi käydä niinkin, että RAUn ei tarvitse tehdä asiassa mitään.

Suomen Merimies-Unioni on sekin valmis tukemaan postilaisten työtaistelua.

–  Tukea tullaan antamaan tavalla tai toisella. Konkreettiset tukipäätökset osaltamme tehdään tämän viikon kuluessa tai viimeistään ensi viikon alussa, kertoi liiton puheenjohtaja Simo Zitting.

Mielenosoituksella protestoitiin Postin toimia

PAUn aktiivit järjestivät tiistaina iltapäivällä Helsingissä mielenosoituksen liittyen Postin kanssa käytyihin työehtosopimusneuvotteluihin. PAUn mukaan mielenosoituksella vastustettiin Postin työehtojen romuttamista.

Postilaiset kokoontuivat Ilmalan juna-aseman viereiselle parkkipaikalle ja siirtyivät Postin pääkonttorin edustalle. Mielenilmauksessa muun muassa vaadittiin, että Postin johto ja hallitus eroavat.

Poliisin mukaan rauhallisesti sujuneeseen mielenilmauksen osallistui noin 200 ihmistä.

Postilakon on määrä kestää jopa neljä viikkoa. PAUn laaja lakko koskee alkuun postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Lakossa on alkuvaiheessa noin 9  000 työntekijää.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi