Johannes, 31, perusti valokuvausfirman, jotta voisi rahoittaa opintojaan – Sitten hän otti kuvan, joka räjäytti pankin

Tuskin seinäjokelaiset Anna-Loviisa Maunumaa ja Jaakko Neste uskoivat, että heistä kesällä 2015 otettu tunnelmallinen valokuva Nurmon pelloilla voittaisi valokuvauskilpailun, johon lähetettiin yli 70 000 kuvaa. Edes valokuvaaja Johannes Vierula ei ajatellut voittoa.

– Tiesin, että otoksella on mahdollisuus edetä niiden kymmenien finaalikuvien joukkoon, joista voittaja valitaan. Mutta voitto..., se oli jotain uskomatonta, Vierula kertoo.

Kilpailun järjesti harraste- ja myös ammattivalokuvaajien keskuudessa arvostettu kansainvälisen valokuvaussivusto Viewbug.com.

– Odotimme auringonlaskua, jolloin luonnon pehmeiden värien ja valon sopusointu ovat täydellisimmillään, Vierula kuvailee otoksen syntyhetkeä.

Kertomus kansainvälisen valokuvauskilpailun voittokuvan taustalla on vailla vertaa.

Ensinnäkin, Johannes Vierula ei ole mikään perinteinen valokuvaaja, vaan ammattimainen häiden ja hääparien valokuvaus on mahdollistanut hänen tohtoriopintonsa rahoittamisen Vaasan yliopistossa.

Ja toiseksi:

– Anna-Loviisan ja Jaakon otokset olivat ensimmäinen pariskuntakuvaus, jonka teimme vuonna 2015, luontokuvausta aiemmin harrastanut Vierula kertoo.

Vierula valmistelee väitöskirjaa, joka tarkastelee Myanmarin demokratisoitumiskehitystä. Rahoituksen saanti tutkimustyölle on usein tiukassa. Vierula ratkaisi rahoitusongelman perustamalla valokuvausfirman yhdessä vaimonsa kanssa viime vuonna.

Vierulat kuvasivat viime kesänä joka ikinen viikonloppu häitä ja alkuviikot käytettiin kuvien editointiin. Viikon loput arkipäivät Johannes Vierula mietti tohtoriopintojaan ja Myanmaria.

Ensi viikosta alkaen Myanmar vie yhä suuremman osan valokuvaavan väitöskirjatutkijan ajasta. Vierula aloittaa kaksivuotisen pestin Suomen lähetysseuran rauhantyön ja vaikuttamisen yksikön Myanmarin projektipäällikkönä.

ANTTI JÄRVENPÄÄ

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa