Journalistiliitto: Rikkaiden verotietojen piilottaminen medialta sotii avoimuutta vastaan

Journalistiliitto kritisoi päätöstä, jonka avulla yli 4000 suurituloista yrittää tänä vuonna piilottaa verotietonsa medialta.

He ovat kieltäneet tulo- ja verotietonsa julkaisun listalla, jonka verottaja toimittaa tiedotusvälineille. Verottaja helpotti kieltämistä avaamalla piilotuspyyntöjä varten sähköisen palvelun.

– Verottajan toiminta sotii yhteiskunnan avoimuutta vastaan. Kyse on yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta. Suomalaisilla on oikeus tietää, kuka maassa käyttää taloudellista valtaa. Verotiedot tuovat läpinäkyvyyttä palkka- ja ansiokeskusteluun, kertoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiedotteessa.

Rikkaiden on mahdollista piilottaa verotietonsa, koska verottaja on tulkinnut EU:n tietosuoja-asetusta uudella tavalla.

Journalistiliitto ja Medialiitto kantelivat vuosi sitten oikeuskanslerille verottajan tulkinnasta. Hyvätuloiset ovat perustelleet verotietonsa salaamispyynnöt "henkilökohtaisella erityisellä syyllä". Liitot haluavat oikeuskanslerin selvittävän, millä kriteereillä verohallinto on punninnut "henkilökohtaisia syitä" suhteessa sananvapauteen. Kantelusta ei ole annettu päätöstä vuoden aikana.

Journalistiliitto pitää verottajan tulkintaa EU:n tietosuoja-asetuksesta toimittajien työn vaikeuttamisena.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa