Juha Sipilältä jälleen kova ratkaisu: Luopuu vaalitappion kokeneen keskustan puheenjohtajuudesta – "Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia"

HELSINKI

Kansanedustaja Juha Sipilä aikoo luopua keskustan puheenjohtajuudesta syksyllä. Sipilä kirjoittaa päätöksestä tiistaina julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Keskustan johto on parhaillaan koolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Media on päivystänyt ahkerasti porttien ulkopuolella odottamassa Sipilän lausuntoja asiasta.

Juha Sipilä ei kuitenkaan aio astua median eteen, ilmoitti keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruohola hieman ennen kello yhtä iltapäivällä.

Sipilä viestitti olevansa tavoitettavissa seuraavan kerran, kun eduskunta järjestäytyy ensi viikolla.

Sipilä ilmoitti blogikirjoituksessaan eronsa syyksi hän ilmoittaa keskustan historiallisen huonon eduskuntavaalituloksen.

Sunnuntaina pidetyissä vaaleissa puolue menetti kaikkiaan 18 kansanedustajaa ja putosi Sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen jälkeen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia, kirjoittaa Sipilä.

Sipilä kertoo, että keskustan puoluehallitus päätti hänen ehdotuksestaan kutsua syyskuun 9. päivänä koolle ylimääräisen puoluekokouksen, jossa puolue valitsee uuden puheenjohtajan.

Hoidan puheenjohtajan tehtävää siihen saakka. Teen sen sydämestäni ja suurella kiitollisuudella keskustaa ja keskustalaisia kohtaan, hän kirjoittaa.

"Vaalitulos käydään huolella läpi"

Keskustan kannatus oli eduskuntavaaleissa 13,8, kun vielä vuonna 2015 se oli 21,1. Vaali-iltana Sipilä myönsi puolueen olleen vaalien suurin häviäjä ja olleensa tulokseen pettynyt.

Sipilä kertoo tiistaina blogissaan, että puolue aikoo käydä huolella läpi syyt kannatusalhoon.

Puolueiden puheenjohtajat ja varsinkin pääministeri kuluvat nopeasti puolueensa keulakuvina. Näin on käynyt minullekin, hän toteaa.

Puoluehallitus puolestaan linjasi, että keskusta käynnistää puolueen uudistamisohjelman.

Sipilä on tällä hetkellä Suomen pääministeri, tosin maaliskuusta lähtien hän on johtanut toimitusministeristöä. Hän pyysi hallituksen eroa maaliskuun 8:ntena, sen jälkeen kun kävi ilmi, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä maakuntauudistus eivät olisi tällä vaalikaudella saatu eduskunnassa valmiiksi.

Hän uhkaili hallituksen kaatamista myös kaksi kertaa aiemmin vaalikauden aikana.

Puoluehallitus: kynnys hallitukseen korkealla

Keskustan puoluehallitus linjasi tiistain kokouksessa, että puolueen kynnys lähteä hallitukseen on tällä hetkellä korkealla.

Hallitukseen keskusta lähtee vain sellaisen hallitusohjelman pohjalta, jossa koko Suomesta pidetään huolta ja määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jatketaan, puoluehallitus linjasi tiistaina.

Lisäksi puoluejohdon mukaan keväällä kaatunut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä maakuntauudistus pitää saattaa maaliin jo tehdyn valmistelun pohjalta, mutta ilman laajaa valinnanvapautta.

Valinnanvapautta sote-uudistuksessa ajoi viime hallituskaudella varsinkin kokoomus.

Toiseksi kynnyskysymykseksi hallitusyhteistyölle keskustan puoluehallitus linjasi sen, että sosiaaliturvan uudistusta pitäisi edistää vahvistamalla perustuloa.

Varsinkin vastikkeetonta perustuloa kannattavat tällä hetkellä vasemmistoliitto ja vihreät.

Päivitetty 16.4.2019 kello 12.00: Puoluehallituksen linjauksia täydennetty.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa