Kalajoen maastopalon leviämisriski on pienentynyt – syttymisalue on tuulivoimalatyömaalla, sanoo pelastusjohtaja

HELSINKI

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella pitkään jatkuneen maastopalon leviämisen riski on yhä pienentynyt. Sammutustöiden arvioidaan kuitenkin jatkuvan ainakin kuluvan viikon ajan, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotteessa.

Maan pinnalla ei ole yksittäisiä palopesäkkeitä, mutta syvemmällä maassa on yhä kuumuutta, pelastuslaitos kertoo. Tilannetta luonnehditaan vakaaksi, koska ympäröivä metsä on sateiden jäljiltä kosteaa.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Jarmo Haapasen mukaan palon syttymisalue on tuulivoimalatyömaan sisällä. Hän arvioi alueen olevan noin 20–30 metriä kertaa 20–30 metriä.

–  Mutta se, mikä on syttymissyy, niin siitä meillä ei ole minkäänlaista tietoa, Haapanen sanoo STT:lle.

Aurinko- ja tuulivoimayritys Neoenin Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen kertoo STT:lle, että tuulivoimalatyömaalla on tehty maansiirtotöitä, kuten tieverkostoja ja kaivuutöitä.

–  Ei mitään sähkötöitä tai muuta, missä käsitellään tulta, hän sanoo.

Neoen-yhtiön Loikkasen mukaan virallista tutkintaa palon syttymissyystä tai -alueesta ei ole vielä aloitettu, sillä tällä hetkellä keskittyminen on sammutustöissä.

"Tämä on ollut aika helkkarinmoinen maasto sammuttaa"

Kuivatusojien vedenpintaa on saatu nousemaan neljän rakennetun padon avulla, ja näin sammutusvettä saadaan myös läheltä pienitehoisimmilla pumpuilla.

Keskiviikon sekä muutaman seuraavan päivän sään odotetaan olevan poutainen. Tuulisuus voi nostaa kytöjä turveperäisestä maasta.

–  Sanotaanko näin, että tämä on ollut aika helkkarinmoinen maasto sammuttaa, pelastusjohtaja Haapanen sanoo.

Keskiviikkona pelastustoimen henkilöstöstä 60 ihmistä oli valjastettu sammutustehtävää varten.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa