Kelan uudeksi pääjohtajaksi nousemassa yllättäen Outi Antila – hävisi viimeksi paikan arvalla

HELSINKI

Kelan valtuusto esittää Kelan uudeksi pääjohtajaksi yllättäen ylijohtaja Outi Antilaa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Presidentin on vielä vahvistettava nimitys.

Kelan valtuutettujen työvaliokunta esitti aiemmin pääjohtajaksi joko professori Lasse Lehtosta tai Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Hanna Tainiota. Antila voitti Tainion äänin 8–4.

Antila oli lähellä tulla valituksi jo viime kerralla, mutta hän hävisi vaalin arvalla nykyiselle pääjohtajalle Elli Aaltoselle.

–  Olen sen verran kiinnostunut virasta, että hain sitä vielä uudestaan, Antila kertoi STT:lle.

Sosiaaliturva on hänen mukaansa kaikkein tärkein kiinnostuksen kohde Kelassa.

–  Minä olen tehnyt sen parissa töitä kolmisenkymmentä vuotta. Sen kehittäminen on tämänkin hallituksen agendalla. Totta kai kiinnostaa katsoa tätä toisenlaisesta näkövinkkelistä kuin nykyisessä virassani, Antila sanoo.

Antila siirtyy uuteen tehtäväänsä sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajan paikalta. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

Hän aloittaa uudessa tehtävässään tammikuun alussa, kun Aaltonen jää eläkkeelle.

Antilalla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa, mutta hän on aiemmin toiminut Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa (MTK). Kelan pääjohtajan paikkaa on pidetty pitkään keskustan läänityksenä.

Kuntaliiton Tainio on entinen SDP:n kansanedustaja.

Sosiaaliturvaan kohdistuu uudistuspaineita

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) arvioi tiedotteessa, että Kelan pääjohtajan valinta on yksi valtuutettujen merkittävimmistä tehtävistä.

–  Kela saa Antilasta sekä osaamisensa että kokemuksensa puolesta osaavan johtajan luotsaamaan entistä ihmislähtöisempää Kelaa samaan aikaan kun sosiaaliturvajärjestelmään kohdistuu vahvoja uudistuspaineita, Slunga-Poutsalo sanoo.

Valtuutettujen kokous kesti selvästi aiottua pitempään. Pääjohtajan tehtävää varten haastateltiin kuutta ehdokasta, joista kuka tahansa olisi voinut tulla valituksi. Slunga-Poutsalo kertoi STT:lle, että valtuutetut halusivat käsitellä kaikkia hakijoita.

–  Ei ollut helppo päätös. Hyviä hakijoita oli liian monta, hän luonnehti päätöstä.

Antilan, Tainion ja Lehtosen lisäksi ehdokkaat olivat diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sekä Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Muita äänestyksiä ei ollut

Kokouksessa ei äänestetty muista vaihtoehdoista kuin Antilan ja Tainion välillä. Kyseessä oli suljettu lippuäänestys, eikä Slunga-Poutsalo halunnut spekuloida, miten äänet jakautuivat puolueittain.

Slunga-Poutsalon lisäksi valtuuston muut jäsenet ovat Tarja Filatov (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Anna Kontula (vas.), Mika Niikko (ps.), Ritva Elomaa (ps.), Sari Sarkomaa (kok.), Markus Lohi (kesk.), Bella Forsgrén (vihr.), Hanna-Leena Mattila (kesk.), Ilmari Nurminen (sd.) ja Antti Häkkänen (kok.). Petri Honkonen (kesk.) on varavaltuutettu.

Sosiaalidemokraateilla on valtuustossa kolme edustajaa ja vasemmistoliitolla yksi, mikä tekisi neljä ääntä.

- - - - -

Juttua tiistailta on korjattu: Petri Honkonen ei ole Kelan valtuutettu vaan Hanna-Leena Mattilan varavaltuutettu.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset