Pääministeri Rinne lähtee Mäntyniemeen – "Vien kirjeen"

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lähtee viemään kirjettä Mäntyniemeen. Hän ei suoraan sanonut eroavansa. Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus kello 13 Valtioneuvoston linnassa.

Useat mediat kertoivat jo aiemmin tietoihinsa vedoten, että Rinne jättää eronpyyntönsä tänään ennen välikysymystä kello 14. Rinteen eroaikeista kertovat ainakin Suomen Kuvalehti, Helsingin Sanomat, MTV, Yle ja Iltalehti. Helsingin Sanomien tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistön kanssa on jo sovittu audienssi Mäntyniemeen.

Rinteen seuraajaksi on uumoiltu erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd.). Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin nimi on ollut esillä. Iltalehden mukaan Marin olisi hallitustunnustelija.

Marin on valmis tarvittaessa toimimaan pääministerinä. Suomeen Brysselistä kesken EU-kokouksen saapunut Marin kertoi asiasta toimittajille Helsinki-Vantaan lentokentällä puoli kahdentoista aikaan tänään.

–  Jos tilanne menee siihen, että pääministeri joutuu pyytämään eroa, ja mikäli meillä tietenkin puoluevaltuusto ja puolue on sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Marin lähti kentältä SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän arvioi, että sosiaalidemokraattien näkökulmasta tilanne on valitettava.

Rinne ei kommentoinut

SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät ovat yhä koolla tilanteeseen liittyen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

–  Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa.

Rinne marssi pian tämän jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen kommentoimatta mitenkään toimittajien kysymyksiä siitä, aikooko hän erota tänään.

Keskusta ei ole vieläkään kertonut, mikä tarkalleen luottamuksessa Rinteeseen mättää. Keskusta on halukas jatkamaan viiden puolueen hallituksessa ja pitäytymään hallitusohjelmassa.

Jos Rinne jättää eronpyynnön presidentille, hallituksen tilalle astuu toimitusministeristö.

Iltalehti: Pääministeriehdokas valitaan vasta ensi viikolla

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Antti Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Marin nousi kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Marin sai laajalti kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa- ja tilaisuuksissa.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Puheenjohtajana Marin muistetaan jämäkkyydestään. Hän luotsasi muun muassa monipolvista ja tuntikausia kestävää pitkää väittelyä vuonna 2016 siitä, tuleeko Tampereelle ratikka. Marinia kehuttiin siitä, että hän pani asiasta eksyvät valtuutetut kuriin.

Kello 14 hallituksen on määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin. Jos Rinne jättää eronpyynnön, välikysymykseen vastaaminen kuitenkin peruuntuu.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia jo eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Hallituskumppani keskustan epäily kumpuaa voimakkaasti kuohuneesta Posti-kiistasta, jossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Keskustan mielestä viikonloppuna Rinteeltä saadut selvitykset eivät ole riittäviä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset