Kaupungeissa apua saa minuuteissa, maaseudulla poliisia voi joutua odottamaan jopa yli tunnin

HELSINKI

Vuonna 2018 poliisi ehti 70 prosentissa kiireellisiä hälytystehtäviä paikalle tavoitellussa kymmenessä minuutissa, kertoo Poliisihallitus (Poha). Vaikka keskimäärin tavoiteaikaan päästiin, alueelliset erot ovat suuria. Kun Helsingissä poliisi oli paikalla keskimäärin viidessä minuutissa, Lapin Savukoskella aikaa meni 71 minuuttia.

Toimintavalmiusaika kuvaa aikaa siitä, kun poliisipartio saa tehtävän hätäkeskukselta, siihen, kun partio saapuu paikalle.

Alle kuuteen minuuttiin päästiin Helsingin lisäksi esimerkiksi Merijärvellä, Pietarsaaressa ja Turussa. Pitkiä, yli 40 minuutin vasteaikoja oli Savukosken lisäksi muun muassa Enontekiöllä, Hailuodossa ja Kinnulassa.

Poliisihallituksen maanantaina julkistaman valvonta- ja hälytystoiminnan tila -raportissa tehtiin esimerkkilaskelma siitä, paljonko maksaisi yksi poliisipartio vuorokauden ympäri jokaiseen 56 kuntaan, joissa viime vuonna olivat pisimmät vasteajat. Hintalapuksi tulisi 53,2 miljoonaa euroa.

Maalla tehtävistä iso osa liikenteessä

Pohan mukaan hälytystehtävät painottuvat tiheämmin asutuille alueille. Tehtävistä 97 prosenttia oli viime vuonna kaupungeissa tai taajaan asutuilla alueilla. Maaseudulla hälytystehtävistä oli kolme prosenttia.

Esimerkiksi kiireellisten tehtävien ääripäitä edustavissa Helsingissä ja Savukoskella ero oli useita tuhansia tehtäviä. Helsingissä kiireellisiä tehtäviä oli viime vuonna 9  200, Savukoskella neljä.

Selvityksen tehneen Oulun poliisilaitoksen apulaispäällikkö Arto Karnarannan mukaan riski vakavan rikoksen uhriksi joutumiselle maaseudulla on pieni.

–  Maaseudulla poliisin hälytystehtävistä jonkin verran on henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, mutta suurin osa näistä on liikenteeseen liittyviä, rattijuoppoja, kolareita ja niin edelleen.

Yhä useammin poliisi ei mene paikalle

Poliisilla on vuosittain noin miljoona hälytystehtävää. Ne luokitellaan kiireellisyyden perusteella A-, B- ja C-luokkaan. A-tehtävät ovat kiireellisimpiä, ja niitä koskee kymmenen minuutin tavoiteaika. Ne poliisin pitää hoitaa välittömästi, ja ne ajavat muiden tehtävien edelle. B-tehtävät pyritään hoitamaan viipymättä, mutta ne voivat tarvittaessa odottaa. C-tehtävät eivät vaadi välittömiä toimia ja poliisi voi hoitaa niitä menemättä paikalle, esimerkiksi puhelimessa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana A-tehtävien määrä on pysynyt suurin piirtein samana. B-tehtävien määrä on vähentynyt noin 400  000:lla vuodesta 2007 ja C-tehtävien määrä lisääntynyt saman verran, Karnaranta sanoo.

–  (Poliisi on) joutunut pakon edessä tekemään priorisointia ja hoitamaan aiemmin paikalle menemällä hoidettuja tehtäviä jotenkin muutoin, hoitamalla puhelimitse, antamalla kansalaisille neuvoja, menemättä kansalaisen luokse.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa